Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2008.07.03. 14:47 ntwrk.blog

Világ közösségi oldalai egyesüljetek!

Címkék: globalizáció közösségi oldalak

Vagy inkább mégse? Egyre többen vannak, akik félnek teljes identitásukat és baráti hálózatukat feltenni egy közösségi oldalra, vagy egyszerűen csak elegük van a reklámokból, ahogy azt a BusinessWeek is megírta.

De velük most nem törődünk. A telefonkönyveknél jobb szolgáltatásokat nyújtó oldalak, mint a FaceBook, a MySpace, Bebo, Orkut stb. nem panaszkodnak. Felhasználók milliói használják őket nap, mint nap. A felhasználók köre azonban országról-országra, és kontinensről-kontinensre változik. Valleywag készített egy érdekes térképet arról, hogy a világ különböző részein mely közösségi oldalalk a legnépszerűbbek.

 

Az Alexa alapján elkészített térkép még a szilikon-völgyi neonomádoknak is meglepetést okozhatott. A Friendster, céltalansága és randivonal célú használhatósága (pont, ahogy pillanatnyilag a hazai oldalak) után ugyanis az angol nyelven beszélők a Myspace-en hozhattak létre csúf kis odalakat és aztán megérkezett Mark Zuckerberg Facebookja. A szabad aplikációfejlesztés aztán ez utóbbi javára dönti most a mérleget, de korán sem mindenhol. 

A nálunk kevésbé ismert hi5com, Bebo és Orkut például hasonló szolgáltatási háttérrel más nyelvterületek és országok kedvenc közösségi oldalai lettek. Olyannyira, hogy hiába az angol nyelvtéren belüli dominancia, az egyes piacokra való betörés még a Facebooknak sem sikerülhet minden esetben. Brazíliában például az Orkut annyira alap, hogy nincs értelme más oldalakon profilt létrehozni, a lokál közösség már az Orkuton van.

 

Néhány tanulság a cikkből:

 - Orkut vezet Indiában és Braziliában (nem kis piacok!)

 - Facebook erősebb nemzetközileg, mint a Myspace, különösen a KözelKeleten (!!)

 - hi5.com a legnemzetközibb az összes közösségi oldal közül (pl: Romániában is ez a legnagyobb - írja a cikk. Ezen a piacon azonban létezik még a rowiw.ro is) 

 - a bebo a legerősebb a frankofon nyelvterületeken

 

Minden piac életében elérkezik egy felvásárlási időszak, lehet, hogy a mosatni verseny, a növekedési hullám után is ide vezet. Úgyhogy érdemesebb pénzügyileg kivárni és a tőzsdén inkább a jó öreg gyógyszeriparba fektetni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://network.blog.hu/api/trackback/id/tr85551390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása