Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2008.06.13. 13:31 ntwrk.blog

Visible Path helyett Hoovers Connect

Címkék: visible path hoover

Nemrégen írtunk a társas hálózatok üzleti alkalmazásairól és máris megvette a Visible Path-t a Hoover Connect, ami a Dun & Bradstreet tulajdonosi körébe tartozik. A Visible Path munkatársak kapcsolatrendszerét monitorozza (a hozzájárulásukkal természetesen), míg a Hoover céginformációs szolgáltatást nyújt. Ez várhatóan csak a kezdet és egyre több nagyvállalat próbálja majd a hálózati alkalmazásokat integrálni a szolgáltatásai közé…

Szólj hozzá!

2008.06.11. 15:44 ntwrk.blog

Újabb hálózatos cikk a Nature-ben!

Címkék: mozgás hálózatkutatás kollektív mozgás barabási vicsek

Az emberi helyváltoztatás dinamikáját mutatja be az a Nature-ben megjelent cikk, ami Barabási Albert-László és kutató társai eredményeit ismerteti. Barabási Akadémiai székfoglalóján már tett említést erről az új kutatási területről. Állatok mozgását már régebb óta vizsgálják, de az emberek helyváltoztatásának a kutatása eddig nehézségekbe ütközött. Manapság azonban mindenki rengeteg „digitális lábnyomot” (pl. internetes rendelések, bankkártya használat, mobil telefon) hagy maga után, ami nagymértékben megkönnyíti az ilyen jellegű vizsgálatokat. A publikációról az Index számol be és témával kapcsolatban Vicsek Tamást is megkérdezik.

Barabásiék azt találták, hogy az emberek mozgásának a dinamikája hasonlít az úgynevezett Lévy eloszláshoz. A véletlenszerű viselkedési mintázatokat nagy, ugrásszerű lépések bontják meg. Ez nem olyan meglepő, ha figyelembe vesszük az emberek tipikus napirendjét (otthon, munkahely, esti program, otthon). A módszertan segíthet a közlekedésszervezéstől kezdve a vírusok terjedésének megértéséig sok területen.

Vicsek Tamás - akinek Barabási egyébként a tanítványa volt – és csoportja az utóbbi időben a kollektív mozgást tanulmányozzák. Legutóbbi kísérletükben sólyomra, gólyára és siklóernyősökre erősítettek helymeghatározót, és repülési stratégiájukat hasonlították össze. A madarak és a siklóernyős is meglepően pontosan követték azt a modellt, mellyel a fizika leírja, hogyan lehet optimálisan átjutni egyik légrétegből a másik, eltérő hőmérsékletű rétegbe.

Szólj hozzá!

2008.06.11. 12:49 ntwrk.blog

Hogyan forintosíthatóak kapcsolataink?

Címkék: myspace facebook üzleti hálózat közösségi oldalak path visible

Az Oracle, az IBM, a Microsoft, a Cisco csak néhány azok közül a vállaltok közül, akik intenzív fejlesztésekbe kezdtek, hogy a kapcsolati hálózat alkalmazások kínálta lehetőségeket beépítsék vállalati szoftvereikbe, termékeikbe. Mindez azt jelenti, hogy nemsokára várhatóan céges Myspace/Facebook szerű felületek, alkalmazások jelenhetnek meg a nagyvállalati szoftverekben. Megtalálhatjuk a csinos titkárnő profillapját, aki az ebédlőben ránk mosolygott, amiből fény derülhet rá, hogy mindketten Red Hot Chili Pepper-re szoktunk tombolni, vagy a mogorva, tech hablatyokat mormoló IT-sról kiderülhet, hogy mégis ember…

Annak ellenére, hogy a MySpace, Facebook vagy a hozzájuk hasonló közösségi site-ok népszerűsége óriási, a vállaltoknak úgy tűnik időbe telt, amíg lereagálták a hálózatos gondolkodás elterjedését, ahogy az a NY Times cikkéből is kiderül.

Szinte mindenkinek van tapasztalata arról, hogy a kapcsolatoknak, a bizalomnak milyen ereje van üzleti életben. Több olyan cég jött létre, amely kifejezetten a társas hálózatok üzleti erejére épít. Ezek közé tartozik a Visible Path, amely elsősorban a munkatársak külső kapcsolatrendszerét aknázza ki. A meghívást elfogadó munkatársak e-mailjeit, névjegyalbumát és naptárját szkennelik, és azonosítják, hogy egy adott munkatársuk milyen más cégben dolgozó emberekkel áll kapcsolatban. Ezáltal tudni fogják, hogy mely munkatársukon keresztül tudnak személyes kapcsolatok útján eljutni egy potenciális ügyfélhez, vagy beszállítóhoz. Az e-mailek és bejegyzések semmilyen tartalmi aspektusát nem elemzik, kizárólag a címzetteket, neveket vizsgálják.

A személyes kapcsolatok kiaknázása az üzleti működésben természetesen eddig is működött, de a Visible Path-hoz, SelectMinds-hoz (kiválasztás támogatása) és az InsideView-hoz (Kapcsolódási pontok keresése potenciális ügyfeleknél) hasonló szolgáltatások segítenek, hogy mindezt a leghatékonyabban, minél szélesebb körű információkat, lehetőségeket felhasználva tegyük meg. Amikor egy pályázó jön hozzám egy állásinterjúra, már nekem is az az első dolgom, hogy az iwiw-en megnézem van-e közös ismerősünk, akinél leinformálhatom…

Szólj hozzá!

2008.06.10. 16:17 ntwrk.blog

Leszokás vírus

Címkék: dohányzás leszokás szociális hálózat

Ugyanaz a kutatócsoport, amely rámutatott az elhízás emberről-emberre történő terjedésére (lásd lent) ez alkalommal a leszokásról készített hasonló kutatást. Az eredmény: egy dohányos valószínűbben hagyja abba a dohányzást, ha a közvetlen munkatársa, barátja, házastársa vagy testvére már leszokott.

A kutatásból  kiderült, hogy a dohányosok inkább csoportosan szoknak le, és azok akik csoporttagként nem hagyják abba a dohányzást, könyen kiszorulhatnak a szociális hálózatuk peremére.


" Dohányzási szokásaink az általunk ismert emberek és az általunk ismert emberek által ismert emberek dohányzási szokásaitól is függ" - és így tovább, mondta Dr. Nicholas Christakis, a Harvard Medical School tudósa.

Az eredmények sok korábbi kutatással összhangzóan azt bizonyítják, hogy a közvetlen környezet befolyása órási az emberekre olyan döntésekben, mint a rágyújtás, fogyókúra és alkoholfogyasztás. A baráti hálózaton működő szokásterjedések felismerése a kezelések, terápiák kapcsán is új módszerek bevezetéséhez adhat indítékot.


Baráti ebéd


Az elmúlt éveben N. Christakis - a fenti tanulmány elkészítője - James Flower kollegájával, a University of California, San Diego megbízásából az elhízásról készített  tanulmányukban azt állították, hogy az elhízás ugyanúgy elterjedhet kacsolati hálózatokban, mint egy influenza vírus. A két szakember, egy három évtizedig tartó epidemológiai vizsgálatból, - amely a megfigyelt emberek kapcsolatrendszerét is tartalmazta - bányászta ki az adatokat, amelyek azt mutattál, hogy ha egy baráti társaság egyik tagja elhízott, akkor a kapcsolatában lévők is hízásnak indultak.

A kutatók, 12,067 Boston környéki ember 1971.-től, 2001-ig történő megfigyelésésből adatbányásztak. A kutatási alanyoknak meg kellett adniuk a családtagjaik, szomszédjuk nevét, a munkatársaikat és baráti kapcsolataikat is.

Nem meglepő, de a családi háló a legerősebb. Ha az élettárs leszokott a dohányzásról, akkor 67 százalék az esélye annak, hogy a másik is le hog szokni. Ugyanez egy barát leszokásánál, azt jelenti, hogy annak az esélye, hogy a dányzó barátok is leszokjanak, 36 százalékkal nő, mint alapesetben.

Szólj hozzá!

2008.06.10. 14:54 ntwrk.blog

Blogindító

Címkék: blog hálózat network

A network.blog.hu URL-en, mostantól minden olyan témáról, újdonságról, érdekességről olvashattok majd, ami a hálózatokhoz illetve a hálózatkutatáshoz kapcsolódik. Szót ejtünk majd a legújabb hálózatkutatási tudományos eredményektől, a közösségi site-ok világán át, az üzleti és szervezeti hálózatokig, mindenről. Megpróbáljuk kicsomagolni a hálózatokat a pillanatnyilag divatos közösségi oldalak köntösből, és bemutatni egy-egy elgondolkodtató kutatást vagy felismerést, amelyet a hálózatos értelmezéseknek köszönhetünk.

A blog terveink szerint hetente frissül majd és már most szívesen fogadunk fordításokat, anyagokat, amelyeket a hálózatkutatások kapcsán érdekesnek találtok.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása