Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2009.05.27. 11:33 ntwrk.blog

Újabb látványos térképek...

Címkék: hálózat műholdkép network tömegközlekedési hálózat légi közlekedés éjszakai fények

A kép Földünk légi közlekedési útvonalait mutatja be. Készítői hónapokon át rajzolták fel a világ összes repülőtéréről induló járatot. Az eredmény egy olyan hálózat, melyből kivehetőek a kontinensek, és azt is láthatjuk, melyek a legfőbb közlekedési útvonalak. Tisztán kivehető a többinél jóval sűrűbb, az USA keleti felét és Nyugat-Európát összekötő rész.

A kép olyan szempontból is érdekes, hogy megmutatja, milyen aránytalanul nagy szerep jut e két térség a világgazdaságban. Már amennyiben feltételezzük, hogy a légi közlekedés gyakorisága utal egy térség gazdasági erejére.

Hasonló következtetésre juthatunk akkor is, ha megnézzük a Föld éjszakai fényeinek műholdas térképét, bár ez már inkább utal a népsűrűségre és a technológiai fejlettségi szintre. Itt is kitűnik e két térség, de mások is láthatóak, mint amilyen Mexikóváros vagy Johannesburg és környékük. Látszik továbbá a környező területénél jóval magasabb népsűrűség a Nílus, illetve a Transzszibériai Vasútvonal közelében. Szintén érdekes a hatalmas különbség Észak- és Dél-Korea fényei között.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása