Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2012.08.08. 15:39 ntwrk.blog

Marvel hősök hálójában – Amerika Kapitány a vén róka

Az elmúlt pár év mozitermése igencsak kedvezett a képregény rajongóknak. Batman és Pókember sokadszorra is újjászületett, a tömegek is megismerhették a Bosszúállók egyéni és közös történetét, jövőre pedig érkezik a legújabb Superman feldolgozás – ezúttal természetesen kicsit másképp, de a lényeg változatlan. Mindegy, hogy mutánsok vagy földönkívüliek, a végeredmény ugyanaz: szerethető figurák, akik akár minket is megmenthetnének, és nem mellesleg az egész világot. Nem véletlen a tömeghisztéria például a Vasember körül, hiszen nagyon el vannak találva a karakterek; viccesek, különlegesek, bátrak és a modern kor emberének is szólnak.

Marvel-Universe-Team1.jpg

Sokan még csak most ismerkednek – akaratlanul is – a két legnagyobb képregény óriás világával. Véget nem érő taglalásba lehetne kezdeni, hogy a DC vagy Marvel szuperhősök a menőbbek/viccesebbek/érdekesebbek...stb, de felesleges lenne. Jelen elemzésünk a Marvel szuperhősök együttműködési/harcolási hálózatát mutatja be. (A DC univerzum rajongóitól ezúton is szeretnénk elnézést kérni, ám a Marvel hősöknek, szebb és elemezhetőbb adatbázisa van, illetve a szerző sokakkal együtt a Bosszúállók mozi marketingeseinek áldozata.) 

Az alábbi ábra a Marvel Comics legfontosabb szereplőinek kapcsolathálóját mutatja. A hálózat megmutatja, hogy ki kivel harcol vállt vállnak vetve, kik a legközpontibb figurák, de azt is láthatjuk belőle, hogy kik az összekötő kapcsok a szereplők között és kik járnak át egyik sztoriból a másikba. Előre is elnézést kérek minden Marvel rajongótól, a szuperhősök köre szűkítve lett. Minden karakter kapott egy súlyt az alapján, hogy hányszor szerepelt más Marvel karakterekkel együtt, ez alapján a 100-nál többször „együttműködő” szuperhősök kerületek be a hálózatba. Összességében körülbelül 25 000 képregényhős szerepelt adatbázisunkban, tehát kijelenthetjük, hogy a képen a krémek krémje, a legismertebb szereplők láthatóak.

marvel_hosok_halojaban.jpg

A hálózat elkészítése után egyértelműen kirajzolódtak a „csapatok”, a középen lévő lilák tartoznak a Bosszúállókhoz, a bal oldali pirosak X-Men szereplők, míg a zöldek a Fantasztikus Négyes csapatát erősítik. Pókember alias Peter Parker az, aki csapat híján ugyan nem kapott egyéni színezetet, azonban mégis sokan tartoznak az ő vonzáskörzetébe. (család, barátok, a szerelem). A kékkel jelölt pontok pedig a párokat jelentik, a szerelmi kapcsolatokat ezzel jelöltük. A pontok mérete a kapcsolatok számát mutatja, azaz minél nagyobb egy adott hős, annál több szereplővel közösek sztorijaik.

Tehát már első ránézésre kiderül, hogy Amerika Kapitány – a háborús veterán - rendelkezik a legmagasabb „kapcsolati tőkével”, mert ő minden csapathoz kötődik valamilyen szállal. A három kiemelt csoport közül a legtöbb tagot az X-Men számlál, ami az X-Men-ek új generációjának köszönhető. Az ábrán szépen kirajzolódnak a hidak, azok a személyek, akik összekötik a nagyobb csomópontokat, azaz szuperhős csapatokat. Ilyen Henry McCoy alias Beast, Thor, valamint Bruce Banner doki, vagyis Hulk. Ha pedig belegondolunk, ezek azok a karakterek, akik a legfontosabb szerepet játsszák az Bosszúállókban, természetesen nem megfeledkezve Tony Starkról, a Vasemberről, aki a Bosszúállók hálójának közepében - és megannyi rajongó hölgy szívében - található. Ebben persze semmi meglepetés nincsen, hiszen a Bosszúállók lényege, hogy egy csapatba olvassza a legvagányabb karaktereket, ami látványosan kirajzolódik az ábrán is. A különálló kettős-hármas kapcsolatokban barátok, szerelmek és ellenségek jelennek meg, akik számos alkalommal szerepeltek együtt, azonban nem kapcsolódnak a legfontosabb csapatokhoz és történetekhez.

Érdekesség, hogy a hálóban kiemelkedő csapatok és a hozzá tartozó karakterek nagy része a 60-as évek elején született meg, pedig a Marvel már a 30-as évek vége óta készíti a képregényeket. Így elmondhatjuk, hogy ezek a karakterek hozták meg a sikert a Marvel Comics-nak és segítették elő annak a világnak a megteremtését, amiben ma már több mint 28 ezer karakter található.

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://network.blog.hu/api/trackback/id/tr244698768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.13. 15:34:54

Amerika Kapitány kapcsolati tőkével rendelkezik az ábra szerint az X-ekkel, de a a Bestián keresztül, aki az Angyalokkal saját jogon van kapcsolatban, akkor neki nem nagyobb a kapcsolati tőkéje??

(az ábra szerint, de az ábra se tökéletes azért)

ntwrk.blog · http://network.blog.hu 2012.08.13. 15:58:05

Amerika Kapitány azért rendelkezik több kapcsolati tőkével, mert neki személyesen van minden csapattal kapcsolata (ugyan amint azt jól látod, az X-menekkel csak Beasten keresztül).
Emellett pedig Amerika Kapitány direkt módon is több karakterrel szerepelt együtt, amit mi alapul vettünk az ábra elkészítésénél.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.14. 08:31:34

@ntwrk.blog: bocsi, kicsit értetlenkedek még, mert nem világos.

"Amerika Kapitány azért rendelkezik több kapcsolati tőkével, mert neki személyesen van minden csapattal kapcsolata (ugyan amint azt jól látod, az X-menekkel csak Beasten keresztül)."

Te is írod, hogy az xekkel csak Bestián keresztül. Bestia viszont saját maga kapcsolatban van az Angyalokkal is, meg az Xekkel is, akkor miért is nem nagyobb/erősebb az ő kapcsolati hálója/tőkéje??
Az ábrán is konkrétan ő köti össze a két halmazt, ő a közös "részhalmaz" akkor ő a "legerősebb", nem??

"Emellett pedig Amerika Kapitány direkt módon is több karakterrel szerepelt együtt, amit mi alapul vettünk az ábra elkészítésénél."

A Kapitánynál sokkal többet szerepel Pókember más hősökkel együtt, aki a marvel legkedveltebb figurája. Külön képregénye volt (marvel team up) ahol minden számban mással és mással alkotott "csapatot".

Még Annyit, hogy Rozsomák/Farkas/Wolverine is sokkal több kapcsolattal kell, hogy rendelkezzen, hisz ő is volt/most is Angyal, sőt ő volt egy időben F4 tag is, Pókemberrel együtt.

ntwrk.blog · http://network.blog.hu 2012.08.14. 09:42:51

A helyzet az, hogy mi egy adott adatbázisból dolgoztunk, ahol ezek az eredmények voltak fenn, mi csak a legtöbbet említett szereplőket szűrtük ki és jelenítettük meg. Az adatbázisban felmerülő hibákkal és hiányosságokkal nem tudunk mit kezdeni, hiszen nem olvastunk el minden képregényt :)
De köszönjük az észrevételeidet!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.14. 09:46:09

@ntwrk.blog: sejtettem, érthető is, a Pókis és Rozsomákos megjegyzéseim nem is voltak igazából így témához tartozóak, mert nem az ábra alapján írtam, de a Bestiás/Kapitányost továbbra is tartom az ÁBRA alapján.

ntwrk.blog · http://network.blog.hu 2012.08.14. 09:48:33

És még kiegészítésként annyit, hogy mivel megszűrtük az adatbázist, ezért számos olyan szereplő kiesett, akik 100-nál kevesebb alkalommal kerültek említésre más Marvel hősökkel. Tehát Pókembernek lehet, hogy több karakterrel van kapcsolata a "valóságban", azonban a mi hálónkban Amerika Kapitánynak több Olyan szereplővel, aki a 100-as kritériumnak eleget tesz.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.14. 10:05:00

rendben, azért kérdeztem, mert nem volt minden világos.
süti beállítások módosítása