Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2012.08.13. 11:29 ntwrk.blog

Kultúra a palackban - klikkesedő delfinek

Címkék: hálózat network hálózatkutatás

Kétségtelen, hogy nem az állatvilág az első asszociációink egyike, amikor a kultúrára gondolunk. Egy maroknyi hálózatelemző azonban változtathat ezen.

A Georgtowni Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy az ausztráliai Shark Bay azon palackorrú delfinjei, akik tengeri szivacsokkal vadásznak kulturális aspektusaikban eltérnek-e a populáció többi tagjától. A 22 évig tartó (!) kutatás abból indult ki, hogy az eszközhasználat ezen formája tanult folyamat, és csoportdefiniáló különbség is egyben. A kutatók a hálózatelemzés eszközeivel vizsgáltak 36 „szivacsozót” és 69 eszköz nélkül vadászó delfint. Az rögtön kiderült, hogy az eszközhasználaton alapuló homofília (tendencia, hogy magukhoz hasonló egyedekkel asszociálják magukat) alapvető vonás, további tényezők pedig az anyaági rokonság, a nem és a földrajzi elhelyezkedés. Ez alátámasztja az elméletet, miszerint az eszközhasználat kulturális vonás. A nőnemű szivacsozók például előnyben részesítik az eszközhasználókat a nem szivacsozókkal szemben, ahogyan az emberek is előnyben részesítik azokat, akikkel egy szubkultúrában mozognak.

 delfin_1_ááááá.jpg

A delfinek egyébként nyílt, dinamikus csoportokban élnek, ahol a preferenciák hosszú életűek, míg az alkalmi társulások térben és időben igen sokrétűek, és percekig, vagy akár több évig is eltarthatnak. A cetfélék között egyedülálló az ilyen típusú eszközhasználat, amit eddig csupán 55 egyeden figyelték meg. A vadászati taktika vertikálisan terjed, hiszen míg a vadászat maga magányos tevékenység, az újszülöttek kezdetben az anyjukkal vadásznak és ellesik a technikát. A kutatás során a nő- és hímnemű, illetve a szivacsozó és nem szivacsozó egyedek szociális viselkedését vizsgálták.

 delfin_2_ááááááárrrg99.jpg

A képen a delfinek hálózata látható: az elsőn a 105 delfin alkotta négy nagyobb klaszter, ahol a nagyobb pontok jelölik a szivacsozókat. A vonalak a kapcsolatok erősségét jelzik, és szépen kirajzolják a szivacsozók csoportjait. A második háló már az egész populációt mutatja, mintegy 500 egyeddel, a szivacsozók a lila és a világoskék klaszterekbe sűrűsödnek.

 A teljes, angol nyelvű cikket az érdeklődők a Nature honlapján olvashatják.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://network.blog.hu/api/trackback/id/tr14705147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása