Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2012.08.23. 14:52 ntwrk.blog

Fertőzött vérvonalak – Moralitás és hálózatok a képregényekben

Címkék: képregény marvel képregényhősök képregényhős x-men Project Marvel Chronology

Előző bejegyzésükben már bemutattuk, hogy a hálózatelemzés popkulturális talajon is megállja a helyét, és kiderült, hogy nemcsak Peter Parker rendelkezik gazdag (kapcsolat)hálóval. Ezúttal a képregények és hálózatok újabb, eddig ismeretlen berkeit barangolhatjuk be.

A Marvel univerzum rajongóinak elkötelezettsége magáért beszél: a különböző karakterek nemcsak saját Wikipediával rendelkeznek, hanem a Marvel Chronology Project keretein belül egy olyan oldallal is, amely minden valaha papírt látott szereplő bibliográfiáját listázza. Ez az adatbázis inspirált kutatókat arra, hogy az univerzum szociális szerkezetét vizsgálják, és összevessék azt a valós életben tapasztalt mintázatokkal. A nyilvánvaló statisztikai összhang mellett azonban néhány ellentétet is felfedeztek: a való életben a populáris emberek előszeretettel keresik egymás társaságát, a paneleken azonban nem; Pókember és Amerika kapitány például alig találkoznak.

xmenfamilytree-labeled-660x997_%.jpg

Egy amerikai matematikus, Samuel Abersman tovább fűzte a gondolatot azzal, hogy a szuperhősök szociális kapcsolatain belül a családi kötelékeket vizsgálta. Egy a népességi számításokban használatos mutatóval azt nézte meg, mennyire belterjesek a szuperhősök. Szélesebb kontextusban tehát a kérdés az, mennyire tér el fikció és valóság, azaz mennyire hasonlít egy képregény univerzum a való világhoz. A vizsgálata alanya nem más, mint a geneológiákban igencsak gazdag X-Men sorozat volt. A képen némi vizuális segédanyag látható, amely első ránézésre igencsak normakövető mutánsokat sejtet, egy kicsit mélyebbre ásva azonban máris egy tabura bukkanunk. A két deviáns egyed nem más, mint Magneto ikrei Higanyszál (Quicksilver) és Skarlát Boszorkány (Scarlet Witch), akik a The Ultimates paneljein lépnek vérfertőző kapcsolatra. A twincesttől eltekintve azonban a mutánsok belterjességi koefficiensei relatíve alacsonyak, amivel prominens történelmi uralkodóházak és fáraók seregét tudhatják maguk alatt a morális létrán.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása