Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2008.11.23. 21:01 ntwrk.blog

A nagy tesó mindent lát!

Címkék: second life mit real time network media lab

Elképzelhető, hogy pár év múlva mindenki jel adó-vevőkkel felszerelkezve fog kimenni a vállalati büfébe egy szendvicsért, majd visszasiet az asztalához, nehogy kiderüljön, hogy a marketing asszisztenssel akart néhány lopott percet eltölteni?

Az MIT Media Lab izgalmas kísérletet tettek a real time kapcsolati hálózatelemzés demonstrálására egy általuk szervezett rendezvényen. Több mint 150 résztvevő viselt magán szociometrikus kitűzőket az egész nap során, amellyel követni tudták az egyes emberek mozgását és viselkedését. Össze lehetett hasonlítani például, hogy pl. a Hitachitól és Canontól érkezett emberek hasonló előadásokat néznek-e meg, hasonló profilú cégekkel tárgyalnak-e. Talán a legérdekesebb az volt a demonstráció során, hogy a résztvevők egy képernyőn folyamatosan „élő adásban” követhették a résztvevők mozgását és az egymás közötti interakciókat.


A képernyőn az egyes embereket koncentrikus körök jelölték, amelyeknek a mérete nőtt, ha egy helyben maradtak egy időn át. A körök kitöltöttsége annak megfelelően változott, hogy az illető mennyit vett részt beszélgetésekben, a szín árnyalata pedig megmutatta, hogy milyen intenzitással vett részt a beszélgetésben. Az adóvevők olyan virtuális portálokkal kommunikáltak, amelyek lehetővé tették, hogy az emberek az épülettel kapcsolatos videók között keresgéljenek. Ez a fajta technológia lehetővé fogja tenni, hogy valódi és virtuális világ összekapcsolódjon egyfajta second life-hoz hasonló alkalmazásban.
A real time adatelemzés segítségével meg tudták mondani, hogy kik azok a más cégtől érkezett munkatársak, akikkel érdemes lenne megismerkednünk a rendezvény alatti viselkedésük, érdeklődési területeik alapján. Érdekes módon gyakran más iparágakból érkezett cégek mutattak hasonló viselkedési mintázatot.


Arra azért nem kell számítani, hogy a munkaadónk a jövő héttől szociometrikus kitűzőt aggat ránk, hiszen ez túl sok személyiségi jogi kérdést vet fel, mindenesetre az emberek közötti interakciókból keletkező adatok elemzése megállíthatatlannak tűnik. Egy vállalton belül a vezetők nemsokára real time adatelemzések segítségével dönthetnek arról, hogy mely munkaterületeket érdemes az épületen belül egymáshoz közel elhelyezni, illetve mely munkatársakat érdemes egy asztalhoz ültetni. Így talán nem kell a büfébe kimennünk egy szendvicsért, ha a marketing asszisztenssel akarunk beszélni…
 

Forrás: Complexity and Social Network Blog

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://network.blog.hu/api/trackback/id/tr45784868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.