Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2011.11.07. 09:55 ntwrk.blog

Minden mindennel összefügg: az euró-krízis áttekintése

Címkék: hálózat görögország gazdasági válság közgazgaságtan euró krízis

 A New York Times-tól Bill Marsh összeállította a válság vizuális útmutatóját – erről számolunk be heti posztunkban. A hitelek és a gazdaságok kockázatát színekkel jeleníti meg, ahol a szürkétől a piros felé egyre erősebb kockázatot értünk.

A teljes cikk ezen a linken érhető el.

1.] It’s all connected / Interdependencia

Az első ábrán a nyilak az egyes országok bankjai közötti adósság kitettséget mutatják; a nyilak a tartozás irányába mutatnak, vagyis a hitelfelvevőtől a hitelező felé. Ezek vastagsága arányos a tartozás mértékével. Például francia oldalról 50,6 Mrd dollárral tartoznak olasz hitelezőknek, ám utóbbiak 416,4 Mrd dollárnyi kitettséggel bírnak francia bankok felé. A különbség – egyensúlyhiányuk – arról tanúskodik, hogy a francia bankrendszer sokkal magasabb mértékben, 365,8 Mrd dollárral nagyobb kitettséggel bír az olasz adósok felé.

2.] The immediate trouble / Sürgősen kezelendő nehézségek

A NYT második ábráján az aktuális nehézségeket láthatjuk. Görögország olyan hatalmas adósságállományt halmozott fel, aminek visszafizetésére kicsi az esély. A görög fizetésképtelenség rossz hatással lehet az összes európai bank és nyugdíjalap számára (melyek meghosszabbították a görög hiteleket), széleskörű pánikot keltve a nemzetközi bankszektorban. Egy pénzügyi „tűzfal” talán megállíthatja a járványt, megfékezve a hiteleket olyan más bizonytalan gazdaságok felé, mint Írország, Portugália, Spanyolország vagy Olaszország.

3.] The risk of contagion / A járvány veszélye

Amennyiben nincs, vagy nem megfelelő a tűzfal, elképzelhető a bankok zavara. Az eurózónán belül könnyedén át lehet vinni országhatárokon keresztül a pénzt rizikósabb gazdaságokból stabilabbakhoz. Az euró 1999-es bevezetésével jegybankjukat megszüntető országok azonban az eurózónát a „járvány végső gépezetévé teszik” – mondta Kenneth Rogoff, a Harvard Egyetem közgazdásza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.] A possible scenario / Egy lehetséges forgatókönyv

Ha nem tesznek megelőző lépéseket, akár egy ilyen láncreakció is beindulhat: a görög összeesés hallatára a befektetők más, régióbeli kockázatok miatt is jobban fognak aggódni. Így a kölcsönök ára megnő Írország, Olaszország, Portugália és Spanyolország számára, ezáltal tovább növelve hiteleiket.

5.] Continental contagion / Kontinentális járvány

Olaszország bizalomvesztés esetén talán nem tudja megvédeni bankjait. Az olaszok számára hitelek kavalkádját adó francia bankok meginoghatnak, így a pénzek jelentős része órák leforgása alatt Németországba áramolhat.

6.] Global reverberations / Globális utóhatás

A veszteségek kiterjedhetnek egészen az amerikai bankokig, melyek igen nagy hitelkitettséggel rendelkeznek Franciaországban és Olaszországban. Ezen felül az Egyesült Államok exportja az EU-ba – összesítve a legnagyobb kereskedelmi partnerként – is sérülést szenvedhet, ha a válság csökkenti az európai (gazdasági) növekedést, és az euró devalválódik a dollárral szemben. A francia bankok felé kitettség tehát a kontinensen túl is veszteségeket okozhat.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://network.blog.hu/api/trackback/id/tr713349957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.