Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2012.01.02. 11:06 ntwrk.blog

Facebook és a kicsi világ, már csak négy lépés

Címkék: kicsi milgram facebook világ

Gondolj vissza arra az időre, mikor egy zsúfolt reptéren, vagy épp busz pályaudvaron voltál, távol az otthonodtól. Felötlött benned, hogy aki melletted ül, talán ismeri a barátod barátjának egyik barátját?

Amint korábbi bejegyzésünkben olvasható, 1967-ben Stanley Milgram amerikai szociálpszichológus kísérletet tett az úgynevezett „Kicsi világ” elmélet tesztelésére, miszerint a világon bármely két embert csupán néhány köztes kapcsolat választ el egymástól.

A Milánói Egyetem kutatóival együttműködve, az egyik legnagyobb közösségi portál, a Facebook is tesztelte a „Kicsi világ” elméletét, melynek eredményeiről most röviden beszámolunk.

A kutatás során 721 millió aktív Facebook felhasználó adatait vizsgálták, akiknek összesen 69 milliárd ismerősük volt az oldalon. A legkorszerűbb algoritmusok segítségével minden egyes variációt figyelembe véve, páronként vizsgálták a kísérleti személyeket, beleértve a legtávolabbi felhasználókat is a szibériai tundrán, vagy a perui esőerdőkben.

Az eredmények között szerepel, hogy egy felhasználónak átlagosan 190 ismerőse van, mely jelentősen eltér a korábbi, hasonló jellegű vizsgálatok által meghatározottól.

A hat lépés távolságot illetően is változást tapasztaltak. Egészen pontosan, hogy még kisebb lett a világ, ugyanis, az átlagos távolság bármely két személy között ma már csak négy lépés.

További érdekesség, mely egyben különlegessége a szociális hálóknak, hogy az eredmények tükrében a legtöbb felhasználó bárkit elérhet viszonylag alacsony számú lépés után, ugyanakkor a kapcsolatok jelentős százaléka mégis helyhez kötött. Az azonos országban élő felhasználók között található az ismertségek 84%-a.

A kapcsolatokhoz fűződő további tapasztalat, hogy az egyének hozzávetőlegesen hasonló számú baráti körrel rendelkeznek, mint szomszédjuk. Az életkorok tekintetében pedig a legtöbb ismerősük a velük azonos korosztályból került ki.

A teljes cikk itt érhető el.

További, a kutatáshoz fűződő források: itt és itt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://network.blog.hu/api/trackback/id/tr43513287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása