Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2012.02.07. 12:36 ntwrk.blog

Nők és férfiak bizalma - vajon ki uralja?

Címkék: hálózat férfi mobiltelefon barátság bizalom közösségi különbség nemi

Gondolkodtál már azon, hogy az egyes nemek képviselői vajon kivel barátkoznak szívesebben? Változik ez az évek során, vagy egészen korán letesszük a voksunk az azonos vagy épp ellenkező nemű barátok mellett?

A következő kutatás ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ, melynek eredményeiről most röviden beszámolunk.

Az utóbbi években a közösségi hálózatelemzés mind az emberi közösségek működésének megértésében, mind a kommunikációs hálózatok vizuális megjelenítésében kulcsfontosságú módszertanná fejlődött. Egyes evolúciós elképzelések szerint még az alapvetően monogám közösségekben, mint az emberi is, a kapcsolatok mélységének mintázata - azaz, hogy épp melyik kapcsolatainkat helyezzük előtérbe, fektetünk több energiát a fenntartásukba – folyamatosan változik az életút alatt. Az alábbi kutatás többek között erre az elképzelésre keresett igazolást kihasználva a huszonegyedik század technikai adottságait, hiszen a mobiltelefon szolgáltatók adatforrásai segítségével figyelemmel kísérhetőek a kapcsolatok változásai.

A kutatásban 3,2 millió felhasználó adatait elemezték, közülük 1,8 millió férfi és 1,4 millió nő. A felhasználók hívás- és üzenetforgalmát használták fel, hogy megállapítsák, ki az adott egyén „legjobb barátja”, „második legjobb barátja”, harmadik legjobb barátja”, és így tovább. (Legjobb barátnak tekintették, akivel az adott személy leggyakrabban lépett kapcsolatba.)

1,95 milliárd hívás és 489 millió szöveges üzenet képezte az adathalmazt, melyből az eredmények születtek.

Az alábbi képen az eredmények hálózatos megjelenítésének egy részlete látható: 

 

Értelmezés:

  • piros csomópontok a nők, kékek a férfiak, szürkék, akikről vagy az életkorra vagy a nemre vonatkozó információ nem volt elérhető
  • az élek vastagsága és száma a kapcsolatba lépés számával arányos

    A vizsgálatból levont négy legfontosabb konklúzió:

  1. A nők sokkal inkább az ellenkező nemet részesítik előnyben életük nemzőképes időszakában, több energiát fektetnek a kapcsolatteremtésbe és –alakításba, mint a férfiak ebben az időszakban.
  2. Az idő múlásával a nők figyelme a fiatalabb nőkre irányul, - az életkori különbségeket figyelembe véve - a lányukra. Ez egy viszonylag egyenletes ütemben lezajló, lassú folyamat.
  3. A nők gyakrabban váltják az egyéneket „kedveltségi”, bizalmi rangskálájukon, mint a férfiak. Ez arra enged következtetni, hogy a nők kapcsolatai sokkal célzottabbak, míg a férfiak inkább kiterjedt kapcsolathálóval rendelkeznek.
  4. Az eredmények bizonyítják a női „matriarchális” kapcsolatok fontosságát az emberi közösség felépítésében. Tendencia mutatkozott a férfi-férfi kapcsolat hangsúlyosságára is, azonban az eredmények azt tükrözik, hogy az anya-lánya kapcsolatok egyfajta „termékenyítő” szerepet játszanak a közösségek felépítésében.

Összességében elmondhatjuk, hogy a kutatás új, eddig nem azonosított nemi különbségekre világított rá a közösségi és utódlási stratégiák tekintetében egyaránt.

A teljes kutatást bemutató cikk itt olvasható. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://network.blog.hu/api/trackback/id/tr534075030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.