Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2012.03.21. 10:31 ntwrk.blog

Health InfoScape – Interaktív kép az egészségről

Címkék: lászló albert egeszseg interaktiv halozat betegseg amerika barabasi

Az MIT Senseable Cities és a GE együttműködéséből született Health InfoScape célja egy új módszer, eljárás létrehozása az emberi egészség mélyreható megértéséhez. Több mint 7,2 millió anonim, elektronikus formátumú kórtörténet (az Egyesült Államok egész területéről) elemzésével szignifikáns kapcsolatokat fedeztek fel a tér, földrajz és egészség között.

Általában úgy gondolunk a betegségekre, mint egymástól különálló állapotokra, azonban számos (néha meglepően sok) összeköttetések öveznek egy-egy adott kórt. Ez egy új rálátást nyújt arra, hogy milyen szorosan kapcsolódhat egymáshoz néhány, látszólag független egészségi állapot.

Hasonló eredmények ösztönözték a kutatókat, hogy felülvizsgálják a betegségek csoportosításának konvencionális kategóriáit, mivel a határok a hagyományos betegségkategóriák között teljesen elmosódtak.

A kezdeti eredmények alátámasztották a várt koncepciókat, ugyanakkor meglepetésszerű mintázat is kirajzolódott az amerikaiak egészségi állapotát tükröző kapcsolatokban. Ezek között egyaránt található az előzetes várakozásokat igazoló és cáfoló eredmény is.

Hogy melyek ezek a kapcsolódások? Az interaktív vizualizáció segítségével megtekinthető. Érdemes figyelmet fordítani a nemi különbségekre a betegségek kapcsán, valamint ki is emelhető egy-egy kór, mely esetben a közvetlen kapcsolatai is kitűnnek, így fókuszáltabb keresés válik lehetővé a hálózatban. 

A vizsgálat konklúziójaként tehát egy tömör képet kaptak az amerikaiak egészségségi állapotáról, a kutatások azonban tovább folynak kiterjesztve az eredményeket befolyásoló környezeti hatásokra és azok mélyebb elemzésére.

Az amerikai kutatás eredményeinek hálózatos megjelenítésű képei itt érhetőek el. 

Cégünk tudományos tanácsadója, Barabási Albert-László nevéhez is fűződik egy hasonló témában és célból létrehozott interaktív hálózat, melyet a New York Times is publikált 2008-ban. Ezen a térképen nem csak az amerikai populáció, hanem általában véve, az emberi betegségek közötti kapcsolatok láthatóak. 

Az alábbi hálózat az amerikai nőket jellemző kapcsolatokat mutatja. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://network.blog.hu/api/trackback/id/tr764330216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.