Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2012.07.16. 14:39 ntwrk.blog

Ibériai macsók és hálózatok - Mi a spanyol válogatott titka?

Foci EB vagy VB évében semmi másról nem lehet hallani mint futballhoz kapcsolódó hírekről. Kissé megkésve ugyan, de a Network blog is csatlakozik ehhez az információ dömpinghez. Mindenki vágya, hogy meg tudja jósolni ki fogja nyerni a bajnokságok meccseit, ehhez természetesen számtalan eszközt bevetettek idén is a szurkolók - mindenféle állattóllegdurvább matematikai modellekig. Miért maradna ki ebből a hálózatkutatás? Talán Paulnál a polipnál megbízhatóbb eredményeket kapunk, ha a játékosok passzolásai alapján rajzolunk fel hálózatokat. Noha a Labdarúgó Európa Bajnokság véget ért, azért érdemes elmélázni azon vajon miért ilyen sikeresek a spanyolok és hogyan lehetne esetleg őket a jövőben megállítani.

Az elmúlt hat év legfontosabb futballeseményeit (EB-2008, VB-2010, EB-2012) a spanyolok nyerték, de mitől ilyen jók? Nem tisztem sportújságírók és elemzők nyomdokaiba lépni, de azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a spanyol foci figyelemreméltó különlegessége az apró, gyors és pontos passzokban rejlik. Javier Lopez Pena (University University College London) és Hugo Touchette ( Queen Mary University of London) a hálózatkutatás eszköztárával elemezte még a 2010-es Labdarugó Világbajnokság idején a a spanyol csapat teljesítményét. Korántsem elfogult kutatásuk eredményeképpen természetesen Spanyolországot hozták ki végső győztesnek.

Félretéve spanyol kötődéseinket, hálózatkutatási szemléletettel elemezve a csapatok mini gráfjait jól látható, miért is ennyire sikeresek az Ibériai félsziget vörös ördögei.

Soccer network.png

A 2010-es VB holland-spanyol mérkőzését vizsgálva megállapíthatjuk, hogy Busquets és Xavi rendelkezik a legtöbb kapcsolattal a spanyol válogatottan belül. Mindkét játékos kapcsolatainak száma jóval magasabb, mint a hollandok legcentralizáltabb pozíciójú játékosának, Steckenberg kapusnak(1). Ez a tény már önmagában sokat elárul a két csapat játékstílusáról. A spanyolok hálózata jóval sűrűbb, egyértelműen kivehetőek a legfontosabb játékosok és az ő összjátékuk. A hálózatkutatás legismertebb mutatói; mint az egy ponton áthaladó legrövidebb utak száma (betweeness), vagy az irányított centralitás (egy pontra mutató vagy pontból kiinduló nyilak száma), segítenek megmutatni az ellenfeleknek, hogy melyek azok a játékosok, akikre nagyon fontos odafigyelni, ha le akarják győzni a nagysikerű spanyol válogatottat.

Csapatsportok hálózatos reprezentálásban és elemzésében rengeteg lehetőség rejlik, szerencsére hamarosan kezdődik a Londoni Olimpia és akár élesben is kipróbálhatjuk a magyar vízilabda válogatotton, mennyivel becsül jobban a modern tudomány, mint egy malac vagy egy vidra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://network.blog.hu/api/trackback/id/tr324659998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása