Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2012.09.25. 09:47 ntwrk.blog

Mi fán terem a CSR, és mi köze a hálózatkutatáshoz?

Címkék: hálózat csr társadalmi felelősségvállalás hálózatkutatás fenntarthatóság maven7

A Maven7 új projektjébe civil szervezetek jelentkezését várja, akik ingyenes szervezetfejlesztésben vehetnek részt.

Mint vállalat, elérkezettnek láttuk az időt, hogy mi is kivegyük részünket a gyermekcipőben járó hazai CSR tevékenységből, és egy olyan területet választottunk, ahol úgy érezzük, segítségünk a legnagyobb hatással lehet. A harmadik, azaz non-profit szektor annak ellenére, hogy nem nyereségorientált, erősen kompetitív. Ebben a közegben különösen fontos, hogy egy jól felépített szervezet olajozottan működjön, és ezt a kompetenciáját kifelé is közvetítse. Október 31-ig olyan civil szervezetek jelentkezését várjuk, akik készen állnak mindent megtenni azért, hogy sikeresen teljesítsenek a támogatásokért és pályázati pénzekért folytatott versenyben. Az érdeklődőket honlapunkon részletes tájékoztató és jelentkezési lap várja, olvasóinkat pedig a CSR rövid története.

csr31.jpg

Az angol CSR (Corporate Social Responsibility), azaz a Vállalati Felelősségvállalás a 60-as és 70-es évek nyugati vállalati kultúrájában bukkant fel először, és egy új szemlélet kialakulásához vezetett a vállalati kultúrában. A stakeholder fogalom bevezetésével a vállalat tevékenysége által érintettek, illetve a vállalat tevékenységének formálói köre olyan szereplőkkel bővült, mint a környezet és a társadalom. A nyolcvanas évektől utóbbiak már nemcsak számokká redukált faktorként, hanem szerves tényezőként jelentek meg a vállalatok stratégiájában miután felfedezték, hogy állami és fogyasztói oldalról egyaránt kedvező visszhangot kaptak az ilyen irányú kezdeményezések. Az ezredfordulót követően komolyabb, jogi támogatást is kapott a tevékenység: 2009-ben Dánia például kötelezte 1100 legnagyobb vállalatát, hogy éves pénzügyi beszámolójuk mellé egy a CSR tevékenységeikről szóló jelentést is csatoljanak. 2010 novemberében az ISO a folyamatok sztenderdizálása végett jelentést is adott ki, amelyben a CSR irányvonalait vázolta fel. Hazánkban mintegy tízéves múltra tekinthet vissza a jelenség, ami jóval többet takar a környezetvédelemnél, 2008-tól pedig négy kategóriában CSR Hungary díjakat is osztanak.

A CSR egyik alapelve, hogy egy adott vállalat termelésével összhangban vegyen részt olyan tevékenységben, ami a fenntartható jövőt szolgálja, és nem közvetlenül profitorientált. A Maven7 a hálózatkutatásban szerzett tudását és tapasztalatát igyekszik majd átadni olyan civil kezdeményezéseknek, akikkel közvetlenül segíthetnek a fenntartható társadalmi fejlődésben.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://network.blog.hu/api/trackback/id/tr414799567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.