Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2013.05.17. 11:15 ntwrk.blog

Online politikai harctér II. - Twitter

Címkék: hálózat magyar politika Politika Twitter social media politika

Előző cikkünkben a Facebook politikai tartalmú rajongói oldalainak a hálózatát vizsgáltuk meg. Ígéretünkhöz híven a sorozat második cikke a Twitter politikai világába nyújt betekintést. A világ második legnagyobb közösségi portálja külföldön hatalmas politikai erőket mozgat meg. Barack Obama mikroblogját 30 millióan követték 2013 áprilisában, és ezzel ő volt a világ 4. legnépszerűbb Twitter felhasználója, kicsit lemaradva Justin Bieber (37.6m), Lady Gaga (36.1m) és Katy Perry (35m) mögött.

A Social Times 2012-es adatai szerint mindössze 320 ezer magyar regisztrált felhaszáló volt a Twitteren. Így a legtöbb követővel rendelkező hazai politikusnak természetesen lehetetlen obamai magasságokba emelkednie, noha Deutsch Tamás a maga 6367 követőjével, és sokszor a média minden bugyrát bejáró, estenként közfelháborodást okozó tweetjeivel hazai színtéren mindeképpen esélyes lehetne erre a posztra.

A külföldi politikai kutatások imádják a Twittert elemezni, hiszen a Facebookkal ellentétben adatai nyilvánosak, a szövegek tartalma szabadon bányászható, a kapcsolathálózatokon keresztül az információáramlás szépen követhető, sőt modellezhető is. Mivel a magyar átlag választópolgár nem túl aktív twitterező, ezért a következő elemzésben csak néhány pillanatképet mutatnánk be arról, hogy miképp is festett a hazai online világ ezen eldugott zegzugának politikai harctere idén március elején.

 Twitter gyorstalpaló

A Twitter kicsit más, mint a Facebook. Egyrészt a felhasználók jelentős részének minden kiírt szövege teljesen nyilvános (néhányan csak követőiknek engednek betekintést lelkivilágukba, de a többség azért mindenkinek). Az is jól látszik, hogy ki kit követ, azaz ki kinek a mikroblog üzeneteit látja a hírfolyamában. A számunkra érdekes embereket nem csak követni lehet, ők is követhetnek minket. 

twitterpower.pngAz egyes üzeneteket (tweeteket) lehet retweetelni, azaz újra megosztani, hogy a mi követőink is lássák az adott üzenetet, és természetesen lehet kommentelni is. Like-olás sajnos itt nincs, de van az ún. mention (említés), ami a Facebook @-os névbeírásos lehetőségével azonos. Itt is lehet lokációs adatokkal bejelentkezni mindenféle helyekről, képeket, videókat megosztani. Lényegében hasonló, mint a FB, csak rövidebb üzeneteket lehet megosztani, és nyilvánosak a szociális kapcsolatok, ezért is olyan érdekes nekünk, hálózatkutatóknak.

 Barát vagy ellenség?

Az elemzés 2013. márciusi képet mutatja be. A kutatásba csak olyan párt, szervezet és politikus került be, akinek volt legalább 20 követője az adatletöltés időpontjában. Bajnai Gordonnak ekkor még nem volt hivatalos Twitter oldala, azóta azonban több mint 1700 követőre tett szert. Orbán Viktor azóta sem aktív ezen a platformon, ellenben a Facebookon nagy erőkkel hódít.

Az első ábrán a hazai twitterező politikai palettje, ún. közös követési hálózata látszik. Ez azt jelenti, hogy két pont (párt vagy politikus) akkor van összekötve, ha legalább egy olyan felhasználó van, aki mindkettőjüket követi. A pontok mérete az egyes entitások követőinek számát mutatja; a pártokat négyzettel, a politikusokat körrel jelöltük. A hálózat két nagyobb komponensre osztható fel: a jobb oldali, sűrűbb rész kevésbé népszerű, ám hasonló személyek által követett közösséget mutat. Ezt a sok, ám gyenge kapcsolatot elsősorban a média képviselőinek (bloggerek, újságok) twitter accountjai hozzák létre.  A bal oldali, kevésbé sűrű komponens populárisabb, és többek által követett oldalakat foglal magába. A legerősebb kapcsolat FerencGyurcsany és a mesterhazymszp között van, ez valószínűleg sok baloldali kötődésű felhasználót foglal magába. Természetesen a Fideszmpsz és dajcstomi között is erős kapcsolat húzódik meg. A kisebb pontok alapvetően politikusok, ez alól kivétel a kdnp, akik ugye a Fidesz nélkül nem alkotnak hatalmas tábort. Az MSZP is érdekes színfoltja a sűrűbb közösségnek, hiszen követőinek száma igencsak csekély a többi párthoz viszonyítva, itt inkább a szocialista vezetők oldalai aktívabbak. Abszolút középen helyezkedik el a lehet_mas, ami gyengén, de minden parlamenti párthoz kapcsolódik. A Jobbik beágyazódása szintén érdekes, egyetlen kimondottan baloldalinak tekinthető csomóponttal sincs közös követői bázisa.

A politikusok oldaláról vizsgálva a képet, szanyitibor és javorbenedek helyezkednek el a legcentrálisabb pozícióban, noha nekik nincs annyi követőjük, mint dajcstominak. Ebből kifolyólag a  legtöbb egyedi követővel a fideszes politikus rendelkezik.

De most akkor tényleg beszélnek egymással?

A második ábra azt mutatja, hogy ki-kit retweetelt (osztotta meg valakinek az üzenetét) legalább 10-szer. A nyilak az információ terjedésének irányát mutatják. A politikusokhoz/pártokhoz kapcsolódó pontokat négyzettel, a média képviselőit háromszöggel, az egyéb felhasználókat körökkel jelenítettük meg. A hálózat nagyon szépen klaszteresedik és minden sztereotíp elképzelésünket alátámasztja.

Az egyes pártok körül kis szigetek alakulnak ki, ahol az aktív támogatók csak megosztják a tartalmakat, de aktív párbeszéd nem alakul ki. Az egyes pártközeli médiumok is megtalálják a saját helyüket. Az ábra közepén azok a médiumok helyezkednek el, akik egyfajta információ-közvetítő szerepet töltenek be a hálózatban, hiszen az összes politikai tábort ők kötik össze. Szintén központi szerepe van dajcstominak, ez átlag feletti aktivitásának köszönhető.

A leginkább kiterjedt klikkel a Fidesz rendelkezik (jobb felső sarok), ide tartozik az ifjúsági tagozat, a párt politikusai, az mno.hu és a Nézőpont is. A Jobbik eléggé fragmentált szerepben van, minden támogatója a központi párt oldalának írásait osztja meg, oda-vissza párbeszédről nem beszélhetünk, és a mainstream média képviselői sem osztják meg a Jobbik üzeneteit.

A lehet_mas a hálózat közepén helyezkedik el, ám nem túl gyakran kerülnek üzeneteik megosztásra. A korábbi pártvezető azonban igazi információs hub-ként funkcionál, hiszen neki van a legtöbb megosztása. A szocialistákat egyedül képviseli a hálózatban mesterhazymszp idestova üznetét megosztva, ám tőle egy nyíl sem megy ki. A DK vezetője leszakadó pontként az ábra bal szélén van, egyetlen retweet kapcsolattal, tehát ő sem generál proaktivitást maga körül. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://network.blog.hu/api/trackback/id/tr505304308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.