Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2012.08.08. 15:39 ntwrk.blog

Marvel hősök hálójában – Amerika Kapitány a vén róka

Az elmúlt pár év mozitermése igencsak kedvezett a képregény rajongóknak. Batman és Pókember sokadszorra is újjászületett, a tömegek is megismerhették a Bosszúállók egyéni és közös történetét, jövőre pedig érkezik a legújabb Superman feldolgozás – ezúttal természetesen kicsit másképp, de a lényeg változatlan. Mindegy, hogy mutánsok vagy földönkívüliek, a végeredmény ugyanaz: szerethető figurák, akik akár minket is megmenthetnének, és nem mellesleg az egész világot. Nem véletlen a tömeghisztéria például a Vasember körül, hiszen nagyon el vannak találva a karakterek; viccesek, különlegesek, bátrak és a modern kor emberének is szólnak.

Marvel-Universe-Team1.jpg

Sokan még csak most ismerkednek – akaratlanul is – a két legnagyobb képregény óriás világával. Véget nem érő taglalásba lehetne kezdeni, hogy a DC vagy Marvel szuperhősök a menőbbek/viccesebbek/érdekesebbek...stb, de felesleges lenne. Jelen elemzésünk a Marvel szuperhősök együttműködési/harcolási hálózatát mutatja be. (A DC univerzum rajongóitól ezúton is szeretnénk elnézést kérni, ám a Marvel hősöknek, szebb és elemezhetőbb adatbázisa van, illetve a szerző sokakkal együtt a Bosszúállók mozi marketingeseinek áldozata.) 

Az alábbi ábra a Marvel Comics legfontosabb szereplőinek kapcsolathálóját mutatja. A hálózat megmutatja, hogy ki kivel harcol vállt vállnak vetve, kik a legközpontibb figurák, de azt is láthatjuk belőle, hogy kik az összekötő kapcsok a szereplők között és kik járnak át egyik sztoriból a másikba. Előre is elnézést kérek minden Marvel rajongótól, a szuperhősök köre szűkítve lett. Minden karakter kapott egy súlyt az alapján, hogy hányszor szerepelt más Marvel karakterekkel együtt, ez alapján a 100-nál többször „együttműködő” szuperhősök kerületek be a hálózatba. Összességében körülbelül 25 000 képregényhős szerepelt adatbázisunkban, tehát kijelenthetjük, hogy a képen a krémek krémje, a legismertebb szereplők láthatóak.

marvel_hosok_halojaban.jpg

A hálózat elkészítése után egyértelműen kirajzolódtak a „csapatok”, a középen lévő lilák tartoznak a Bosszúállókhoz, a bal oldali pirosak X-Men szereplők, míg a zöldek a Fantasztikus Négyes csapatát erősítik. Pókember alias Peter Parker az, aki csapat híján ugyan nem kapott egyéni színezetet, azonban mégis sokan tartoznak az ő vonzáskörzetébe. (család, barátok, a szerelem). A kékkel jelölt pontok pedig a párokat jelentik, a szerelmi kapcsolatokat ezzel jelöltük. A pontok mérete a kapcsolatok számát mutatja, azaz minél nagyobb egy adott hős, annál több szereplővel közösek sztorijaik.

Tehát már első ránézésre kiderül, hogy Amerika Kapitány – a háborús veterán - rendelkezik a legmagasabb „kapcsolati tőkével”, mert ő minden csapathoz kötődik valamilyen szállal. A három kiemelt csoport közül a legtöbb tagot az X-Men számlál, ami az X-Men-ek új generációjának köszönhető. Az ábrán szépen kirajzolódnak a hidak, azok a személyek, akik összekötik a nagyobb csomópontokat, azaz szuperhős csapatokat. Ilyen Henry McCoy alias Beast, Thor, valamint Bruce Banner doki, vagyis Hulk. Ha pedig belegondolunk, ezek azok a karakterek, akik a legfontosabb szerepet játsszák az Bosszúállókban, természetesen nem megfeledkezve Tony Starkról, a Vasemberről, aki a Bosszúállók hálójának közepében - és megannyi rajongó hölgy szívében - található. Ebben persze semmi meglepetés nincsen, hiszen a Bosszúállók lényege, hogy egy csapatba olvassza a legvagányabb karaktereket, ami látványosan kirajzolódik az ábrán is. A különálló kettős-hármas kapcsolatokban barátok, szerelmek és ellenségek jelennek meg, akik számos alkalommal szerepeltek együtt, azonban nem kapcsolódnak a legfontosabb csapatokhoz és történetekhez.

Érdekesség, hogy a hálóban kiemelkedő csapatok és a hozzá tartozó karakterek nagy része a 60-as évek elején született meg, pedig a Marvel már a 30-as évek vége óta készíti a képregényeket. Így elmondhatjuk, hogy ezek a karakterek hozták meg a sikert a Marvel Comics-nak és segítették elő annak a világnak a megteremtését, amiben ma már több mint 28 ezer karakter található.

 

7 komment

süti beállítások módosítása