Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2012.10.04. 11:42 ntwrk.blog

A CNN jelentése egy orosz cyber csapásról - világméretű hálózati katasztrófa

2010 februárjában a kábelcsatorna Wolf Blitzer vezetésével egy Amerikát érő támadás szimulációját futtatta le élő adásban. A „We were warned – Cyber shockwave” 90 percben mutatta be, hogyan reagálna a kormány egy ilyen jellegű katasztrófára.

Az Orson Welles féle Világok Harca tömegpánik elkerülése végett a CNN többször nyomatékosította, csupán szimulációról van szó, a felvázolt szituáció azonban igen valósághű. A balszerencsés szcenárióban egy ’March Madness’ nevű, orosz eredetű vírus kezd adatokat lopni az okostelefonokról. A bug egy letölthető applikáción keresztül fertőz, és nem sokkal a telefonokat követően átterjed a számítógépekre is. Ezek után leállítja a kommunikációs csatornákat, amelyek miatt leáll az energiaellátás, az áramszünet következtében pedig leáll a közlekedés, és a kórházaknak is csak 12 órájuk marad a tartalékgenerátorokkal. Az amerikai kormány tehetetlen, és a szituáció az elnök statáriumába torkollik.

A műsor kilenc részben a YouTube-on is elérhető, írott változatát pedig a CNN honlapján olvashatjátok.

A stúdió a ’War Room’, vagyis a háborús szoba bemutatására törekedett, ahol az amerikai elnök szakértőktől kap tanácsot, majd dönt (a szoba egyik legszebb mozgóképes reprezentációja Stanley Kubrick Dr. Stangelove című filmjében látható). A kerekasztal olyan résztvevőkből állt, mint Michael Hayden tábornok, a CIA volt igazgaztója, valamint titkosszolgálati és nemzetvédelmi szakértőkből és tanácsadókból.

Az eseményt a Bipartisan Policy Center alapítvány rendezte, jelentősége azonban túlmutat a politikai döntéshozó mechanizmus működésén. A különböző rendszerek dominószerű bedőlését már korábbi cikkünkben is bemutattuk, ahol az élelmiszerellátáson keresztül terjedt egy hipotetikus vírus. Egy adott ország informatikai rendszere hasonló módon képez láncszemet az interdependens hálózatok rendszerében, ahol egy gyenge pont az egész hálózat bedőléséhez vezethet. 2010-ben Bostoni kutatók publikáltak elsőként az összefüggő hálózatok rendszeréről a Nature hasábjain. Ezek sajátossága, hogy egy pont hibája az egyik hálózatban az összes többi leállásához vezethet, minél nagyobb a hálózat kiterjedése tehát, a rendszer annál sebezhetőbbé válik.

Még többet olvashattok a hálózatok hálózatáról a ScienceNews-on!

 

Szólj hozzá!

2012.10.01. 17:02 ntwrk.blog

Ruppert Péter és Dr. Tímár György előadása a hálózatkutatás gyógyszeripari alkalmazásáról

Címkék: budapest gazdaság hálózat konferencia gyógyszer egészségügy költséghatékonyság gyógyszeripar network hálózatkutatás maven7 comfit hálózat elemzés hálózatkutatási konferencia

Október 4-én, a Novotel Centrumban másodszorra kerül megrendezésre a Költséghatékonyság a gyógyszer-és egészségiparban konferencia, ahol sor kerül Maven7 vezérigazgatójának, Rupper Péternek és Dr.Tímár Györgynek, a ComFit tulajdonosának közös előadására.

A prezentációra a  Új eszközök az üzleti tervek eléréséhez szekcióban kerül majd sor, és a hálózatkutatás gyógyszeripari felhasználása során elért eredményeit és lehetőségeit ismerteti majd.

költséghatékonyság.JPG

Az előadás tartalma dióhéjban:

A formális intézményi rendszerek mellett minden közösségben – így az orvosi közösségekben is – létezik egy informális belső hálózat, amely döntően befolyásolja a csoport tagjainak viselkedésér, szokásait. Valójában ez a belső rendszer sokkal sokrétűbb és sokoldalúbb, mint azt elsőre gondolnánk.

A Key Opinion Leader Monitoring (KOLM) során ezt a belső informális hálózatot tárjuk fel objektív adatok segítségével, meghatározva a közösségre legnagyobb hatást gyakorló véleményformálókat, pontos képet adva hatáshálójukról. Egy 2005-ös amerikai felmérés (2005, Verispan) kimutatta, hogy az orvosok 87%-a követi a véleményvezére által javasolt kezelési iránymutatásokat.

Miért lehet tahát gyümölcsöző a hálózatkutatás ezen a területen? A gyógyszeipari szektor az egyetlen, amely a gazdasági válság ellenére is stabil, évi minimum 6%-os növekedést produkál. A laborvizsgálatokkal együtt csak Magyaroszágon, évi 450 millió beavatkozást végeznek, 200 millió receptet váltanak be, az Országos Egészségpénztár rendszere pedig 12 milliárd rekord szintű adatot rögzít. Ezen adatok alapján részletes hálózatok rajzolhatóak, ahol a KOL-ek azonosítását követően célzott gyógyszerpromóciós kampányok indíthatóak. Természetesen nemcsak elemezni, előrejelezni is lehet a módszerrel, a hálózat Rising Sztárjai, vagyis a feltörekvő kutatók is azonosíthatóak, illetve az is, hogy ki támogatja őket.
Felhasználói, vagyis a betegek oldaláról a lokális KOL-ek és Rising Starok relevánsak, tudományos nézőpontból pedig az egyes szereplők publikációs adatai, amelyek ismeretében kollaborációk születhetnek.

A részletes program az alábbi linken érhető el, az érdeklődőket szeretettel várják!

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása