Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2008.06.10. 16:17 ntwrk.blog

Leszokás vírus

Címkék: dohányzás leszokás szociális hálózat

Ugyanaz a kutatócsoport, amely rámutatott az elhízás emberről-emberre történő terjedésére (lásd lent) ez alkalommal a leszokásról készített hasonló kutatást. Az eredmény: egy dohányos valószínűbben hagyja abba a dohányzást, ha a közvetlen munkatársa, barátja, házastársa vagy testvére már leszokott.

A kutatásból  kiderült, hogy a dohányosok inkább csoportosan szoknak le, és azok akik csoporttagként nem hagyják abba a dohányzást, könyen kiszorulhatnak a szociális hálózatuk peremére.


" Dohányzási szokásaink az általunk ismert emberek és az általunk ismert emberek által ismert emberek dohányzási szokásaitól is függ" - és így tovább, mondta Dr. Nicholas Christakis, a Harvard Medical School tudósa.

Az eredmények sok korábbi kutatással összhangzóan azt bizonyítják, hogy a közvetlen környezet befolyása órási az emberekre olyan döntésekben, mint a rágyújtás, fogyókúra és alkoholfogyasztás. A baráti hálózaton működő szokásterjedések felismerése a kezelések, terápiák kapcsán is új módszerek bevezetéséhez adhat indítékot.


Baráti ebéd


Az elmúlt éveben N. Christakis - a fenti tanulmány elkészítője - James Flower kollegájával, a University of California, San Diego megbízásából az elhízásról készített  tanulmányukban azt állították, hogy az elhízás ugyanúgy elterjedhet kacsolati hálózatokban, mint egy influenza vírus. A két szakember, egy három évtizedig tartó epidemológiai vizsgálatból, - amely a megfigyelt emberek kapcsolatrendszerét is tartalmazta - bányászta ki az adatokat, amelyek azt mutattál, hogy ha egy baráti társaság egyik tagja elhízott, akkor a kapcsolatában lévők is hízásnak indultak.

A kutatók, 12,067 Boston környéki ember 1971.-től, 2001-ig történő megfigyelésésből adatbányásztak. A kutatási alanyoknak meg kellett adniuk a családtagjaik, szomszédjuk nevét, a munkatársaikat és baráti kapcsolataikat is.

Nem meglepő, de a családi háló a legerősebb. Ha az élettárs leszokott a dohányzásról, akkor 67 százalék az esélye annak, hogy a másik is le hog szokni. Ugyanez egy barát leszokásánál, azt jelenti, hogy annak az esélye, hogy a dányzó barátok is leszokjanak, 36 százalékkal nő, mint alapesetben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://network.blog.hu/api/trackback/id/tr92513198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása