Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2012.11.30. 16:09 ntwrk.blog

A globális szuper entitás – mely vállalatok kezében van a világ gazdasága?

Címkék: gazdaság hálózat világgazdaság network hálózatkutatás

A transznacionális vállalatok tulajdonviszonyainak hálózata egy olyan központi magot rajzol ki, amelyben 147 vállalat irányítja a globális gazdasági folyamatokat.

Pareto hüvelykujj-szabálya az élet számos területén, így a gazdaságban is tapasztalható. A 80/20-as eloszlás szerint a gazdasági kibocsájtás 80%-ért a vállalatok 20%-a felelős. Egy 2011-es kutatás azonban még komolyabb hatalmi koncentrációt tárt fel, ami sok mindent elmond a 21. század kapitalista gazdaságairól.

Picture 3_38.png

Három zürichi, rendszerelmélettel foglalkozó kutató a világ 43 ezer transznacionális vállalatának tulajdonosait vizsgálta, olyan közös részvényeseket keresve, akik nyomán mintázatot rajzolhattak. A természettudományokban már bevált módszerrel olyan hálózatot alkottak, amelyben nyilvánalóvá váltak az irányítás csatornái és azok a cégek, akik használják őket.

Picture 4_21.pngStefania Vitali, James Glattfelder and Stefano Battiston egy 1318 cégből álló klasztert azonosítottak, amelynek minden pontja legalább 20 másikkal állt kapcsolatban. A hálózat egy csokornyakkendő formáját vette fel a vizualizáció során, sűrű csomóval a közepén, amely hidat képezett a távolabbi pontok között. A pont sűrűsége az egész hálózathoz képest nagyon nagy volt, ezzel elnyerve a „szuper-entitás” címkét. Nemcsak sűrű, hanem zárt is volt ez a mag, amelyben a tulajdonosok háromnegyede magából a magból került ki. Nem meglepő módon a magban szereplő szervezetek háromnegyede bank.    


A kutatók kiemelték, hogy a hálózat szerkezete mögött nem egy masszív összeesküvés-elmélet húzódik meg, és a nemzeti versenyszabályozások is megakadályozzák, hogy ezek a cégek kartellként kooperáljanak. Struktúrájából fakadóan, a centralizált gazdasági hatalom stabilitáshoz vezet, amire – ahogy azt a 2008-as válság megmutatta – nagy szükség van.

 

A magban lévő top 20 cég:           

1. Barclays plc
2. Capital Group Companies Inc
3. FMR Corporation
4. AXA
5. State Street Corporation
6. JP Morgan Chase & Co 
7. Legal & General Group plc 
8. Vanguard Group Inc
9. UBS AG
10. Merrill Lynch & Co Inc 
11. Wellington Management Co LLP
12. Deutsche Bank AG
13. Franklin Resources Inc
14. Credit Suisse Group
15. Walton Enterprises LLC
16. Bank of New York Mellon Corp
17. Natixis
18. Goldman Sachs Group Inc
19. T Rowe Price Group Inc
20. Legg Mason Inc

 

További részleteket a NewScientist oldalán olvashattok.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://network.blog.hu/api/trackback/id/tr554939430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.11.30. 16:46:00

itt az egyes bankok egysegkent vannak feltuntetve, mint tulajdonosok, viszont a valosagban minden bank sok egymastol fuggetlenul managelt alapot (fund) mukodtet.
ezen alapok vasarolnak tobbek kozott reszvenyeket is, amik ebben az abraban a bank tulajdonakent vannak feltuntetve.

ez az abra inkabb arrol szol, hogy a vilag vezeto bankjai mely cegeket tartjak a legstabilabb nyeresegtermeloknek.

az is felderitheto lenne, hogy a valodi iranyitas centralizalt-e, de ehhez a nagy cegek igazgatosagi tagjait kene halozatba foglalni, beleertve azt is, ki/mi miatt kerultek kinevezesre

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.12.03. 15:30:27

@Link Elek:
Igen. Felfedezni, hogy a tőke bankoktól jön olyan, mint kiszámolni, hogy az összes beteg ember nagy része kórházakban van - aztán a kórházakat meggyanúsítani, hogy ők betegítik meg az embereket.

Mondjuk sötétzöld összeesküvésre vágyók számára valóságos orgazmus kimondani egy ilyen mondatot. A világ vállalatainak nagy része néhány kézben van... Pont-pont-pont, nameg sokatmondó nézés.
süti beállítások módosítása