Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2009.03.26. 12:08 ntwrk.blog

Metrótérkép 2.0

Címkék: hálózat máv úthálózat tömegközlekedési hálózat vasúthálózat metrótérkép metró hálózat utazási idő

 

Egy ország vagy város tömegközlekedési hálózatának térképe (vasút, metró, stb.) alapján utazásunk előtt megtudhatjuk, hogy milyen útvonalon juthatunk el a legegyszerűbben úticélunkhoz. Az ilyen térképek azonban nem vesznek figyelembe egy igen fontos szempontot: az utazási időt. Hazai példával élve, a vasúthálózat térképe alapján ugyan úgy tűnhet, hogy Sopronból Keszthelyre hamarabb elérünk, mint Sopronból Budapestre. Azonban a sok átszállás miatt könnyen előfordulhat, hogy míg Pestre pár óra alatt felérünk, addig Keszthelyre 6 óráig tart az utazás.

 

 

 

 

 

A MySociety.org-on olyan tömegközlekedési térképeket találunk, melyek figyelembe veszik az utazási időt is. Így például Skócia fővárosából, Edinburgh-ból indulva eldönthetjük, hova érdemes menni, ha legfeljebb négy órát szeretnénk utazni. Ez látható a felső képen: a hidegebb színek hosszabb utazási időt jelentenek (egy órás intervallumokkal). Az alsó képen Londont és agglomerációját láthatjuk, fél órás intervallumokkal.

 

 

 

Szólj hozzá!

2009.03.25. 15:34 ntwrk.blog

A szerelem hálójában

Egy alig 2 hónapja megjelent internetes cikk alapján senki sem vádolhatja kicsiny hazánk celebjeit önzéssel. Az „Én partnerem a Te partnered” aranyigazság látszik ugyanis érvényesülni annak a kapcsolati hálónak az esetében, mely a sztárvilág romantikus viszonyait hivatott vázolni.

A legaktívabb bulvárszereplők párkapcsolataikat minden bizonnyal idő-és energiatakarékossági szempontok alapján alakítják: „ha a kollégának bevált, nekem sem lehet belőle bajom”.
A hálózatban két nagyobb, és két kisebb klikket vélhetünk felfedezni. Az egyik méretesebb alakzat főként Molnár Anikó és Bochkor Gábor holdudvarából nőtte ki magát, míg a másik esetben a rap hazai fenegyereke, Majka és háremének tagjai körül harapóztak el az események…
Egyik csoportosulásba sem illeszkedik bele Csányi Sándor édeshármasa, valamint Zimány Linda popzenei rajongótábora. Az ő esetükben fokozott integráció javasolt.

A legtöbb kapcsolatot Hajdú Péter, valamint a Bochkor Gábor-Molnár Anikó duó tudhatja magának, mellettük központi pozíciót foglal el a hálózatban Tornóczky Anita. Hiába, a sztárok romantikus kapcsolataiban is egy dolog fontos: helyezkedni, helyezkedni, helyezkedni.

2 komment

2009.03.25. 15:20 ntwrk.blog

Online közösségi oldalak a Geocities-től a Facebook-ig

Címkék: iwiw wiw myspace friendster facebook bebo közösségi oldal tripod geocities classmates sixdegrees social networking sites első közösségi oldal

 

Az első online közösségek közé tartozott a Geocities (1994) és a Tripod (1995). Ezeken az oldalakon ingyenes honlapot lehetett létrehozni, és kapcsolatot létesíteni más tagokkal. A Classmates.com volt az első olyan közösségi oldal, melynek célja kifejezetten a kapcsolatok létrehozása és fenntartása volt. Régi iskolatársakat és volt kollégákat lehetett megkeresni.
Az 1997-es SixDegrees.com már hasonló volt a Facebook-hoz vagy iWiW-hez, ugyanis nem csak hogy profilokat és kapcsolathálókat lehetett létrehozni, de azt is megtudhattuk, hogy valakit mely ismerőseinken keresztül érhetünk el. Ez az oldal azonban meghaladta korát, és mivel nem volt nyereséges, 2001-ben megszűnt. Több hasonló követte, melyek közül a legnépszerűbbek a Friendster (2002), a Myspace (2003) és a Bebo (2005) voltak. A Facebook 2004-ben indult, de eredetileg csak a Harvard és más amerikai egyetemek diákjai számára, és csak 2006-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára.
Népszerűségüket tekintve első helyen áll a Myspace (253 millió felhasználó), ezt követi a Facebook 175 millió felhasználóval. A Friendster az ötödik helyen áll, 90 millió felhasználóval, a Classmates.com-ot pedig „már csak” 50 millióan használják. Magyarországon a legnépszerűbb ilyen jellegű oldal az iWiW, de 2,6 millió felhasználójával messze elmarad a nagy nemzetközi közösségi oldalaktó.

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása