Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2011.02.01. 12:23 ntwrk.blog

Növényi hatékonyság: levelek érhálózata

Első ránézésre úgy tűnhet, hogy minden levélnek hasonló erezete van. Ha azonban közelebbről vesszük őket szemügyre, látni fogjuk, hogy anyagcsere hálózaataik különbözőek. Egyes növények, mint például a ginkgo biloba (páfrányfenyő) leveleinek érhálózatában nincsenek hurkok. Vagyis minden sejthez egyetlen ér juttatja el a tápanyagot. Ha a levelet sérülés éri, úgy jelentős része elesik a tápanyagtól és elszárad.

Ez a videó mutatja, hogy mi történik a ginkgo biloba fa levelével, a sérülés éri (zöld pont).

Más növények leveleinek érhálózatában hurkokat találunk, vagyis sok ér visszakapcsolódik ahhoz a nagyobb érhez, melyből kinőtt. Sérülés esetén (pl. ha egy rovar rágta meg a levelet) ez igen hasznos, így ugyanis minden sejtnek több ér szállít tápanyagot, és ha egyikük elvész, még mindig van tartalék.

Ezen a videón láthatjuk, hogy a levél főerének sérülése ellenére a levél összes sejtjéhez el tud jutni a tápanyag, vagyis az okozott kár minimalizálható.

Hasonló érhálózat található az emberi szemben is, feltehetőleg hasonló "megfontolásból".

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://network.blog.hu/api/trackback/id/tr512630362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása