Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2012.04.03. 14:17 ntwrk.blog

Zene nélkül mit érek én? - zenei hálózatok nyomában

Címkék: hálózat zenei appstore applikáció zene hálózat discovr music music network

A zenehallgatás mindennapi életünk igen fontos része. Sokszor ítélünk meg embereket az alapján, hogy milyen stílusú zenét hallgatnak; ha olyat mint mi - jobban szimpatizálunk velük, ha számunkra nem kedvelt stílust preferálnak – kevésbé. Értékítéletünk alapja a hasonlóság. Hasonló elveket használnak ki a kutatók, amikor zenei hálózatokat vizualizálnak. 

Korábban már írtunk zenei hálózatokról a Last Fm kapcsán.  Nepusz Tamás az alapján kötött össze zenészeket, hogy mennyire hasonló zenét játszanak. A zenei preferenciák hálózatos megközelítés a Social Media és Interenet korában még inkább adja magát. A rendelkezésre álló hatalmas online adatbázisoknak köszönhetően mérhetővé válik, hogy az egyes személyek milyen zenét kedvelnek és fogyasztásukban mennyire hasonlítanak másokra.
 
Az apple egyik applikációja a Discovr Music lényegében ezeket az adatokat felhasználva ajánl zenéket felhasználóinak. Az applikáció nagyon egyszerűen működik. Beírjuk a kedvelt zenész vagy zenekar nevét, majd a program vizualizálja az ehhez hasonló zenekarokat, mint egy hálózatot. Amennyiben rákattintunk valamelyik ábrázolt zenekarra, annak is láthatóvá válnak a kapcsolatai és így tovább. A kialakult kép nem csak új zenészekkel ismertethet meg minket, de érdekes látni, hogy miképp kapcsolódnak kedvenc előadóink. A lentebbi videóban konkrét példa látható az applikáció működésére.
 
 
Zenei hálózatok vizualizációja nem csak kutatókat és marketingeseket fogott meg, hanem művészeket is. Lisa Dalhuijsen, holland grafikus Musical Nodes (Zenélő pontok) című alkotásában szintén zenei hálózatokat ábrázolt. A pontok itt lehetnek: előadók, albumok, dalok, műfajok, a közöttük lévő él pedig szintén a hasonlóságon alapul. A hasonlóságot a következő adatok függvényében határozta meg; dal tempója és műfaja, illetve azonos szerző.
 
És ha mindezek után még nem jönnek ki a zenei hálózatok a könyökünkön, akkor még egy, a zeneiparban a Social Media szerepét taglaló, nem csak mainstream zenei közösségeket bemutató könyvet is ajánlanánk a téma iránt érdeklődőknek. A Zenei hálózatok - Zene, műfajok és közösségek az online hálózatok és az átalakuló zeneipar korában című művet Tófalvy Tamás, Kacsuk Zoltán és Vályi Gábor jegyzi.
 
 
MUSICAL NODES

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://network.blog.hu/api/trackback/id/tr714361196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása