Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2014.02.28. 13:29 ntwrk.blog

Íme az első, alakzatban repülni képes önálló drónok!

Címkék: kollektív mozgás vicsek tamás drónok autonóm drónok collmot repülő robotok quadkopterek

Társalapítónk és akadémiai vezetőnk, Vicsek Tamás ismét a neves tudományos magazin, a Nature hasábjaira került. Legújabb projektjének keretein belül kutatócsoportjával a madarakhoz hasonló alakzatokban repülni képes, autonóm drónokat fejlesztettek ki.

A Tamás koordinációja alatt futó, EU ERC által finanszírozott COLLMOT Robot Research (robotkutatási) Project egy ötéves program, mely a kollektív mozgás komplex szerkezetét és dinamikáját vizsgálja. A madarak (pl. galambok) viselkedésének megfigyelése alapján a magyar kutatók olyan, a kollektív mozgás szabályait követni képes, önszerveződő drónokat hoztak létre, melyek központi irányítás nélkül, GPS-nyomkövető és rádiójelek használatával képesek rajba rendeződni. A négyrotoros "quadrokoptereket" a maximális eredményhitelesség érdekében nyílt terepen tesztelték. "Arra a következtetésre jutottunk, hogy ha meg akarjuk érteni az állatok kollektív mozgásának alapvető mechanikáját, akkor robotokat kell építenünk - repülő robotokat", mondta Tamás.

A videón jól látható az is, hogy a magyar drónok szűk helyeken is képesek rendezetten áthaladni. Ilyen esetekben sem ütköznek egymásnak, hanem lebegve kivárják míg sorra kerülnek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://network.blog.hu/api/trackback/id/tr955836836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása