Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2012.09.07. 11:44 ntwrk.blog

Személyre szabott szociális háló - Digitális pszichológus

Címkék: hálózat közösségi média social media wolfram alpha hálózat elemzés facebook report

A Wolfram Research keresőplatformja, a Wolfram|Alpha néven futó válaszgenerátor kívánság szerint saját Facebook profilunkat elemzi, eddig soha nem látott alapossággal.

Social-Media.jpg

A nyolcvanas évek végén alapított amerikai cég, függvényanalízis gyönyöreivel megismerkedett hallgatók számára biztosan ismert. Alapvetően a cég szoftverfejlesztéssel foglalkozik, fő terméke pedig a Mathematica névre hallgató algoritmus, ami egyébként az Alpha szíve is, 2010-ben pedig már a nyolcas verzióját dobták piacra. A vállalat nem túl szerény küldetése az, hogy feldolgozhatóvá, és mindenki számára hozzáférhetővé tegyen információt. Honlapján saját timeline-nal mutatja hogyan fejlődött az információ feldolgozás időszámításunk előtt 20000-től egészen a cég alapításáig. A cég volt egyébként az öt évadig futó Gyilkos számok (Numb3rs) matematikai tanácsadója is, most pedig egy újabb populáris húzással bővítették portfóliójukat.

Egy hagyományos keresőmodullal (Google, Bing stb.) szemben az Alpha nem találatokat listáz, hanem megpróbálja a talált információt feldolgozva, vizualizációk segítségével orientálni a felhasználót. Az új social média alkalmazásuk pedig most Facebook profilunk alapján készít igény szerint kimutatásokat. Az nem titok, hogy a Facebook belső felhasználásra rendszeresen használja az oldalt, ami a felhasználók felé többnyire személyes, célzott reklámok formájában materializálódik.

wolfram alpha.png

Az Alpha alkalmazás az engedélyezést követően letölti, majd feldolgozza személyes információinkat, és különböző kimutatásokat készít. Az olyan alap eredmények, mint aktivitás, posztjaink típus szerinti (státusz/kép/linkek) eloszlása, a barátaink nemi összetételén át összegzi még kommentjeink számát, megnézi mely szavakat használtuk a legtöbben, kik a top kommentelőink, és még kördiagramot is rajzol ismerőseink párkapcsolati státusza alapján. Az egyes alkalmazások helyett, amik a fent felsorolt opciók egyikét végeznék, az Alpha kompakt, letisztult formában teszi, és nem tolakodik az eredmények közzétételével (amire azért természetesen van lehetőség). Ha mindez nem lenne elég, az app még azt is megmondja, milyen idő volt a születésünkkor.

Az oldal egyébként igazi kincsesbánya, és az érdeklődő mélyebbre és mélyebbre áshat saját adataiban, aminek az egyik legjobb vizualizációs fegyvere az individuális szociális háló kirajzolása, ahol a közös ismerősök száma alapján klasztereket színez a program, sőt még azt is megbecsüli, honnan ismerik ezek a személyek egymást (közös egyetemen, gimnázium, foci csapat). Az igazán egocentrikusak még arra is van lehetőségük, hogy magukat állítsák univerzumunk középpontjába és egy hatalmas csillag alakzatú hálózatot publikáljanak Facebook oldalukon, ahol nem túl meglepő módon, ők a legfontosabb aktorok.

Aki minél többet  szeretne megtudni saját magáról, annak mindenképp érdemes kipróbálnia!  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://network.blog.hu/api/trackback/id/tr774760779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása