Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2009.06.08. 16:25 ntwrk.blog

A fonálféreg szövevényes lelkivilága

Címkék: hálózat network caenorhabditis elegans c elegans kisvilág small world robustness

A Caenorhabditis elegans nevű fonálféreg 1 milliméter hosszú, többnyire hímnős, és megtalálható például tárgyadombokon, ahol rövid de egyszerű, 2-3 hetes életét baktériumok fogyasztásával tölti. Ha a körülmények túl kedvezőtlenek, akkor "hibernálódik"; ilyen állapotban sok mindent kibír, továbbá nem öregszik.

A hálózatkutatók és érdeklődők számára azonban más miatt érdekes ez az apró féreg. Az egyik legegyszerűbb idegrendszerrel rendelkező élőlény, "agya" 302 neuronból áll. Ezt az ideghálózatot sikerült feltérképezni, és kiderült, hogy elrendezése ugyanolyan, mint a vasút- vagy légiközlekedési hálózaté, az interneté vagy az emberi társadalomé, vagyis ún. "kisvilág" struktúra.

A kisvilág struktúra azt jelenti, hogy nagy számú pont (ember, vasútállomás, idegsejt, stb.) kapcsolódik egymáshoz úgy, hogy nem kapcsolódik mindegyik mindegyikhez, sőt a legtöbb csak néhány másikhoz, mégis bármelyik elérhető pár lépésen belül. Ez úgy lehetséges, hogy ugyan a pontok túlnyomó többsége csak pár másikhoz kapcsolódik, van néhány olyan, ami rengeteg másikhoz (ezek a gócpontok). Egy ilyen gócponton át bármelyik pont könnyen elérhető.

Az emberi társadalom is ilyen jellegű. Meglepődünk ha kiderül, hogy egyik barátunk ismeri egy egészen más körből való ismerősünket, és ilyenkor mondjuk, hogy "de kicsi a világ!". Pedig a világ nem kicsi (több mint 6 milliárd emberből áll), viszont elrendezésének köszönhetően bárki gyorsan elérhető. Erről győződhetünk meg például az iWiW "legrövidebb út" funkciójának használatánál: bárkihez eljuthatunk 2 közvetítőn keresztül.

Az ilyen struktúrák azért ellenállóak, mert a véletlenszerűen kieső (elromló, megszűnő, stb.) pontok minden valószínűség szerint azok lesznek, melyek csak pár másikhoz kapcsolódnak, így nem fontosak. Ha például leáll néhány villamoserőmű, attól még a nagyobbak ki tudják elégíteni az áramszükségletet. Van azonban az ilyen rendszernek egy gyenge pontja. Ha a nagy gócpontok valamelyike leáll, akkor annak feladatát a kisebbek kell hogy ellássák. Ha némelyikük erre nem képes, akkor még több hárul a még kisebbekre, így az egész rendszer összeomlik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://network.blog.hu/api/trackback/id/tr571171765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása