Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2012.01.23. 11:06 ntwrk.blog

Hiteles Twitter - kulcs véleményvezérek végtörlesztés témában

Címkék: vélemény gazdaság hitel twitter véleményvezér maven7 végtörlesztés kol brandmonitor kulcs véleményvezér azonosítás

Év végéig lehetett dönteni; mertünk, tudtunk illetve akartunk-e végtörleszteni. A fizetési határidő szoros - január 31-ig utalni kell, hisz a kedvezményes törlesztést csak eddig a napig lehet igénybe venni. De miképp is alakult a köz vélménye a végtörlesztésről?  Kik foglalkoztak az elmúlt időszakban a legtöbbet a témával? A Brandmonitor Közösségi Médiafigyelő és a Maven7 Hálózatkutató Zrt közös kutatásából választ kaphatunk a fenti kérdésekre.

A Brandmonitor médiafigyelő szoftvere segítségével több ezer bejegyzést, posztot és tweet-et sikerült összegyűjteni végtörlesztés témában, így elemezhetővé váltak a terület szakértői és a legizgalmasabb dinamikák a sajtóban.

A kutatás egyik legérdekesebb eredménye, hogy a közösségi média felzárkózott a hagyományos sajtóhoz és kezdeményezőjévé vált az online véleményformálásnak, noha az online tartalmak 47%-át még mindig a hírek, azaz a hagyományos online sajtó teszik ki.

 A hagyományos online sajtó tudósító szerepe nagyon erős, hisz ha megnézzük a jobboldali grafikont, látszik, hogy az alábbi események hatására megnőtt a bejegyzések száma:

  • 2011. szeptember 09. - Végtörlesztés bejelentése
  • 2011. szeptember 11. - Lázár János bejelenti a fix árfolyamú hiteltörlesztést
  • 2011. szeptember 20. - A parlament elfogadja a végtörlesztéssel kapcsolatos javaslatot

A közösségi média azonban sokszor megelőzi a hagyományos sajtót és például már 2011. szeptember 12-én értesülhettünk az új törvényjavaslatról a közösségi médiából.

A közösségi média egyre növekvő szerepe arra enged következtetni, hogy olyan véleményformálók érhetőek el online felületeken, akik nem félnek hangoztatni véleményüket és ezzel nagyon sok emberre hatással vannak. A Maven7 kutatói hálózatkutatási és szövegbányászati eszközökkel feltérképezték a twitter végtörlesztéssel kapcsolatban posztoló közösségét és beazonosították azokat a személyeket, akik legnagyobb hatást gyakorolták a témában. Őket nevezik kulcsvélményvezéreknek.

Az ábrán a végtörlesztéssel kapcsolatos twitter közösség látható. A zöld pontok személyeket jelölnek, a pirosak médiumokat vagy azokhoz kapcsolódó felhasználókat takarnak, a kékek politikusok vagy pártok, a szürkék pedig egyéb szervezetek. A pontok mérete a követők számát mutatja; minél nagyobb egy adott pont, annál több követője van a twitteren. Két pont között akkor van kapcsolat, ha barátok vagy követői egymásnak.

A névvel kiemelt felhasználókat azonosították véleményvezérnek. Ők tweetelték a legtöbb végtörlesztéssel kapcsolatos tartalmat, emellett követőik száma is kiemelkedő és centrális pozíciójuk van a hálózatban.

A második ábrán már csak a személyek és az egyéb szervezetek láthatóak - a politikusok, pártok és a média képviselői már nem. Az ábrán jól látszik, hogy a kulcs-véleményvezérek egymással is aktív kapcsolatban állnak. A legtöbb követője Barna Lászlónak és Börcsök Sándornak van, ám az Alma a magyarokrol és Geyza központi pozíciót foglalnak el a hálózatban, amely növeli fontosságukat.

 Az eredmények azt mutatják, hogy eddig elképzelhetetlen mennyiségű adat áll rendelkezésünkre - egy-egy döntés előtt rengeteg impulzus ér minket, melyek mind hatnak döntéseinkre. A közösségi média ereje hatalmas, egy-egy felkapott blogger vagy felhasználó olyan erős befolyással bírhat, akár pénzügyi kérdésekben is, mellyel nagyon nehéz felvenni a versenyt. Az intézkedések legkeményebb kritikusai maguk az alanyok, akik a közösségi terekben küldik be napról napra bejegyzéseiket, és ezzel, még ha nem is gondolják, több ezrek életére hatnak.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://network.blog.hu/api/trackback/id/tr523740386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.27. 15:12:34

Én eddig azt hittem, hogy a véleményvezér Lópici Gáspár, az utca hírmondója (Úgyis mondhatná, hogy ő irányítja a közvéleményt.)! Most meg kiderült, hogy nem. ;)
süti beállítások módosítása