Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2012.11.09. 13:08 ntwrk.blog

Fertőző kórházak - az egészség házainak sötét oldala

A virtuális veszélyek és az élelmiszerek példáján már láttuk, milyen veszélyesek a zárt rendszerek. Egy új esettanulmány most a kórházakat vette szemügyre.

Bár minden egészségügyi intézmény feladata, hogy meggyógyítson minket, a fagylalt jó párszor visszanyal. Egyes országokban olyan rossz a helyzet, hogy a kórházakban megfertőződők száma a betegek mintegy 10%-át teszi ki.

nurses-nurse-ratched-one-flew-over-cuckoos-nest_601x256.jpgA Száll a kakukk fészkére Ratched nővére nemcsak Jack Nicholson életét veszélyeztetheti.


A fertőzési útvonalak feltérképezésére a SocioPatterns kutatói a Bambino Gesù gyermekkórház 119 dolgozóját szerelték fel RFID nyomkövetőkkel. A tag-ek a face to face kommunikációt, és ezzel a terjedés potenciális légi csatornáit követték le.

5.jpg

Az interaktív háló működése.

A kutatás kimutatta, hogy a nővérek lépnek a legtöbb emberrel kapcsolatba, ezért egy jövőbeli megelőző intézkedésnek rájuk kell majd fókuszálnia.

2.jpgNővérek/Betegek/Orvosok/Asszisztensek csoportbontása. Az első kép az orvosokat, a második a nővéreket mutatja.

Az RFID, a radio-frequency identification – ahogy a neve is sugallja – rádióhullámokon keresztül regisztrálja a vizsgált adatokat, és az MIT tudósai fejlesztették ki. A kutatók azt a faktort akarták kiküszöbölni, hogy a megfigyelt alanyok nem természetesen viselkednek, amikor megfigyelik őket, és így sok szervezeti kutatás nem lesz reprezentatív. A parányi nyomkövetők nemcsak a személyközi interakciók hosszát, hanem a testbeszédet és a kommunikálók közti távolságot is képes mérni. A Harvard Business Review a 10 legizgalmasabb innovációja közt tartja számon a találmányt.

Az interaktív térképet a Scientific American honlapján láthatjátok.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://network.blog.hu/api/trackback/id/tr934898523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

masszázsblog · http://masszazs.blog.hu 2012.11.09. 23:11:15

Mi is egyes országok vagyunk?
A lányom 91-ben a László Kórház elkülönítőjében olyan bárányhimlőt szedett össze, amilyet addig még a gyerekorvosunk sem látott.

伊姆雷 2012.11.10. 07:52:24

@masszázsblog:
Igen, sajnos mi is. Léteznek ugyanis ún. "kórházi baktériumok" amelyeket a többitől megszokott módon nem lehet csak úgy az utcán elkapni. Ezek a kórházi környezetben "edződött" kórokozók sokkal erősebb tüneteket produkálnak mint az utcaiak. A természet nem hülye, (csak az ember, ak azt hiszi, hogy legyőzheti) alkalmazkodik a körülményekhez. Ezek a kórokozók is megedződtek a tisztító-fertőtlenítő szerek hatására, amiket a kórházakban használnak. Ennek "áldásos" hatásait a saját bőrünkön tapasztalhattuk 2000-ben a feleségem esetében, aki szalmonellával került be a megyei kórházunkba majd egy héten belül lélegeztető gépre került egy ilyen kórokozó miatt, amit véletlenül vénásan bejuttattak a szervezetébe, ami azonnali vérmérgezést majd ún. DICK-et okozott Nála. Rohammentő vitte Bp-re a Szent Lászlóba és én kocsival követtem Őket de a csomagtartómban már ott volt a fekete ruhám mert annyira durva volt a helyzet.
Végül két hét mesterséges kóma és lórúgás-szerű antibiotikus kezelés után sikerült Őt visszahozni. Mondanom sem kell, hogy az ilyen esetekben a halálozási arány 90%-os. Nekünk szerencsénk volt! De ha a nővér vérvételkor/infúzió bekötéskor nem húz steril kesztyűt az már éppen elég egy ilyen eset kialakulásához!
süti beállítások módosítása