Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2013.08.06. 13:41 ntwrk.blog

Mulatni azért még tudunk együtt! - Politikai fesztiváltérkép a magyar Facebook-on

Címkék: politika fesztivál sziget facebook volt

Dübörög a fesztiválgépezet, noha nagyján már túl vagyunk, lement a Volt és a Balatonsound, azért mégiscsak ma indul a SZIGET. Eheti posztunkban körbejártuk a fesztiválok és pártok kapcsolatátvajon tényleg vannak olyan fesztiválok, ahova csak bizonyos pártokkal szimpatizálók járnak?

Ehhez egyrészről a fesztiválok Facebook oldaláról indultunk el[1], és ahogy az előző bejegyzésben, most is feltérképeztük a like-olt oldalak hálózatát. Akkor a média kapcsolataira voltunk kíváncsiak, most pedig arra, vajon hogyan érhetünk el az egyes pártok oldaláról valamelyik fesztiválra. Mivel bulizni mindannyian a legrövidebb úton szeretnénk eljutni, ezért a pártok és fesztiválok like hálózatát bemutató gráfban mi is az ún. legrövidebb útvonalakat kerestük. Ez azért is szükséges, mert nem minden párt van kapcsolatban fesztivállal, ám roppantul érdekes milyen más oldalak kötik össze a pártokat a fesztiválokkal. Ezért a hálózatban nem csak zöld (fesztivál) és piros (párt, social movement) pontok láthatóak, hanem kékek is, akik az összekötők.

 Slide1.jpg

A pontok neveiért kattintson a képre!

Az ábrán látható, hogy a pártok ebben a hálózatban is viszonylag jól elkülönültek egymástól, három nagy csoportot alkotva. Bal oldalon helyezkedik el a baloldali ellenzék, legfelül  az Együtt 2014, illetve az azt alkotó egyik szervezet, a Szolidaritás, valamint ezek alszervezetei. Az alattuk látható kissé elkülönülő csoportosulás az LMP szervezetei és az Egymillióan a magyar sajtószabadságért! köré összpontosul, valamint a civil szerveződések közül kiemelkedő központ még a Hallgatói Hálózat és a TASZ jogvédő szervezet. Az előző cikkben már bemutatott összekötő hídként funkcionáló médiumok alatt helyezkedik el az MSZP és a DK.

A baloldali ellenzéki blokkban egyetlen fesztivált sem láthatunk, azaz egyetlen fesztivál sem kötődik kizárólagosan a baloldalhoz. Legközelebb a csoporthoz a Bánkitó, a Mediawave, a Nemzeti Vágta és az Antré fesztivál állnak, amelyek a  Hallgatói Hálózaton keresztül kapcsolódik a csoporthoz– tekintve, hogy fiatalokból áll – összekötőként funkcionálva a bal oldal és fesztiválok között.

Az ábra jobb oldalán helyezkedik el a Fidesz-KDNP tömörülés, annak szervezeteivel és a hozzátartozó médiumokkal. A hálózat közepén foglal helyet a nemrég Erdélyben megrendezésre került Tusványos Fesztivál, XXIV. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, ahol Orbán Viktor is beszédet mondott. Szintén a csoportosulásban található a VEN (Veszprémi Egyetemi Napok), és több fesztivál is látható a kormánypárti blokk peremén mint az Eastfest, vagy a Veszprémfest vagy a B my lake fesztivál.

A legtöbb fesztivál azonban a baloldali ellenzék és a kormánypárti tömörülés között, illetve afelett helyezkedik el. Ide tartoznak a legnagyobb fesztiválok, mint az EFOTT, a Pannónia Fesztivál, a Volt, a politikusok által úgy kedvelt Balaton Sound és a Sziget is, amik mind a baloldali ellenzék, mind a kormánypárt által kedveltek, azaz ahova mindkét irányból sok nyíl mutat. Ebben a fesztiválhálózatban található jóformán az összes többi kisebb fesztivál is, amik leginkább egymáshoz és a kékkel jelölt médiumokhoz, zenekarokhoz és egyéb szervezetekhez és közösségekhez kapcsolódnak és csak közvetettmmódon vagy egyáltalán nem kapcsolódnak pártokhoz. Ilyen például a SZIN, a fishing on orfű, a Campus vagy éppen a tegnap betiltásra került Ozora fesztivál is.

Végül látható, hogy ezen az ábrán is jól elkülönül a Jobbik hálózata a Fidesz-KDNP feletti jobb felső sarokban, amelyhez három fesztivál is egyértelműen kapcsolódik, a Kurultáj, Bösztörpuszta és a Magyar Sziget

Egyet biztosat láthatunk a fenti hálózatból, a legnagyobb fesztiválok még nincsenek politikailag szétszakadva – tehát azért mulatni még tudunk együtt!

Félix Anikó, Tajti András

[1] Ehhez a fesztivalok.varosom.hu oldal listájából indultunk ki.  

14 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://network.blog.hu/api/trackback/id/tr325447392

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.08.07. 09:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Már a magyar foci is jobban teljesít! 2013.08.07. 06:12:20

"Kádárhoz hasonlítják egyesek Orbánt, de ez nem teljesen állja meg a helyét. A demagóg szövege hasonlíthat, a vállait is úgy rángatja, mint az egykori pártfőtitkár, eljátssza a nemzet apját, de a különbséget zongorázni lehet. Kádár azonos volt önmagával. Proli volt, és az is maradt. Proletárpártot vezetett, amely a prolik érdekeit védte. Orbán ezzel szemben polgári pártot vezet, miközben úgy beszél, mint egy paraszt, és úgy adja elő a mondandóját, mintha mindenki hozzá hasonló paraszt lenne. A paraszt ezúttal nem földművest jelent, hanem tahót. A földművelő paraszt egy kultúrális minőség, ahhoz nem elég, ha valakinek lopott földje van. Akinek lopott földje van, az nem paraszt, hanem tolvaj. Orbán nem paraszt, a szó igazi értelmében, hanem egy úrhatnám bunkó, akiből hiányzik a parasztokra jellemző természetes bölcsesség és alázat, amelyre az olyan ember tesz szert, aki a két kezével műveli a földet, és kiszolgáltatott a természet erőinek.
Orbán a nincstelen, bűnözéssel felkapaszkodott falusi tahó, akiben semmi alázat nincs sem a földdel, sem a tulajdonnal, sem a becsületes gyarapodással, a kemény munkával és a nehézségekkel szemben, mert ezeket nem ismeri. Nem tudja tisztelni sem a magáét, sem a másét. A parasztember ellenkezője ennek. Orbán mentalitása az útonálló rablóéval azonos. Népszerűségének társadalmi gyökere a sok hasonló egzisztencia, ahonnan ő jön: a sok nincstelen, tulajdon nélküli, egyik napról a másikra élő ember, akiknek imponál ez a karrier, mert nem is látnak maguk előtt sem más mintát, sem más lehetőséget. Leütni valakit, elvenni azt, ami az övé, és egyik napról a másikra meggazdagodni. Ez a mámoros jövőkép lebeg az orbáni rendszer alattvalója előtt és a lottó ötös. Leütjük a multikat, elvesszük a pénzt a bankoktól, kifosszuk azokat, akiknek valamijük van, aztán nem fizetünk rezsit, nem kell visszaadni a kölcsönt, idővel beköltözünk megint a zsidók lakásaiba.
Szociológiai értelemben Orbán nem paraszt, de a szó hétköznapi értelmében, amellyel a tudatlan, pökhendi, kivagyi bunkót jelölik, mindenképpen egy nagy paraszt, a parasztok között talán a legnagyobb. Ezért vonzódnak hozzá a többiek. Orbán nyelvjárása, gesztusai, hasonlatai minden alkalommal az általa elképzelt “egyszerű embernek”, a “zembernek”, magyarul a nagy bunkónak szólnak. A bunkó nyelvén beszél, és leginkább a bunkók reflektálnak rá. Az értelmiség számára ezért megfoghatatlan, mert egy bunkóval nem lehet úgy beszélni, ahogyan egy értelmiségivel. Orbán az intelligenciával nem is áll szóba, őket nyugdíjazza, állásaikat megszünteti, képzésüket korlátozza, nyakukba hűbéres bunkóit ülteti. Egy bunkót csak egy másik bunkó képes ledönteni, ha túl sok bunkó alkotja az ország népét, vagy az, aki ért az ilyen falusi tahó bunkók nyelvén, és úgy viszonyul hozzájuk, ahogyan a kocsmában szokás. De ehhez erkölcsi tartás és tiszta lelkiismeret szükséges. A kocsmának megvannak a maga belső törvényei, csak olyan embert becsülnek, aki különb náluk. Minden diktátor egy bunkó volt országa elitjéhez képest, és az juttatta őket hatalomra, hogy az elit korrupttá és hiteltelenné vált. Ezért elveszítette a tömegek bizalmát, de nem hajlandó magától távozni. Ekkor jön a bunkó a demagóg dumájával, akiben önmagára ismer az átlagbunkó, és magát hallja megszólalni benne. Tapsol a gyönyörűségtől. Az ideológia nélküli “zember” és az antiszemita tahó, akit semmi más nem érdekel, csak az, hogy a zsidók megkapják a magukét, boldogan egymásra talál."

Bartus László: A felcsúti paraszt
2013. augusztus 6. kedd 19:54

nepszava.com/2013/08/velemeny/bartus-laszlo-a-felcsuti-paraszt.html

roshen 2013.08.07. 08:14:20

@Már a magyar foci is jobban teljesít!: Egy manifeszt elmebeteg írásait minek népszerűsíteni? Terápiás célzattal kiírhatja magából a napi gyűlöletrohamait, a hozzá hasonlók meg elolvashatják, de miért gondolod, hogy ez itt bárkit érdekel?
Orbán olyan amilyen, de a tipikus orbángyűlölőt (mint Bartus meg te) elemezve sajnos őt kell választanom a kettő közül, mármint ha az az alternatívája, hogy a hozzád hasonlóak ismét "hatalmon" legyenek, hát akkor kösz nem. Inkább a "csúti paraszt". :)
Megértem persze a libsi értelmiséget, őrjöng, hogy elvették a kedvenc játékát (a "hatalmon levés" érzetét, ahol ő mondja meg merre van a zeurópa és a ki a kirekesztendő náci stb., meg persze leesik pár minisztériumi megbízás tanulmányok írására meg hasonlókra, most mások kapják az ilyeneket, a "tahó fideszesek"), és hiába hisztizik, mint egy kisgyerek, nem ér el vele semmit. Néha felcsillan benne a remény, hogy na, most aztán jön a forradalom, arról álmodozik, hogy a zorbánt úgy ítélik majd halálra és állítjáka falhoz ő meg a hozzá hasonlók, ahogy anno csaucseszkuval tették a románok. Aztán mindig csalódnia kell, elmarad a forradalom, nem vonulnak be az EU-csapatok, nem jön be a reménykedve várt államcsőd stb.
Remélem így is marad, és nem triumfáltok jövőre :)

Fejesrob 2013.08.07. 08:22:16

A VeszprémFest biztosan nem jobboldali, viszont erősen kulturális. (Jazz, komolyzene)

Itt pedig rögtön beesett egy lúzer, aki Bartust idézi. A ballibsik jórésze kb. ezen a szinten lehet és ezért magas nekik a VeszprémFest.

csavari 2013.08.07. 09:52:08

@Már a magyar foci is jobban teljesít!:

Alapvető hülyeség amit írsz! A prosti anyától ellett csermanek zabi gyerek soha nem volt proli, soha nem proli pártot vezetett! A bolsevik diktátor a zsidók által létre hozott és üzemeltetett emberiség elleni népirtást végrehajtó tolvaj lakhely áruló pártot vezetett!
A ruszki ágyasával akkora villában lakott mint kastély és úgy is volt őrizve mint a mostanában a zsidó lakóparkok, halandó ember a közelébe se mehetett! A puritánsága is merő hazugság mert itt-ott napvilágra kerülnek a hazugságok, hogy saját mozi meg ki tudja mi minden volt a "szükség lakásában", arról meg nem is érdemes beszélni, hogy amikor elment vadászni milyen körítés járt hozzá! Ugyanolyan közönséges diktátor volt mint a többi söpredék bolsevik társa! Vajon ezeket miért nem vonja felelősségre a wiesenthal banda? Csak nem azért mert ők voltak az üzemeltetők?

_most_ 2013.08.07. 10:41:35

@Fejesrob: haha, a fidesz szimpatizánsok meg a kultúra kicsit erős egy mondatban :D

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.08.07. 10:59:33

@_most_: nyilván attól függ, milyen pártszimpatizáns, ugye?

Akkor az összes szdsz-es meg buzi, az lmp-s meg drogos, az mszp-s meg bagós, a fideszes meg szereti a narancsot, a jobbikos meg csak mellénykében jár.

Mondj még ilyen marhaságokat, atomtudós barátom.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.07. 11:12:20

@enpera:
Nem ő próbálta beállítani a saját pártjának szavazóit felsőbbrendűnek, hanem Fejesrob.

Mondjuk viccesnek találom, amikor Fideszesek jönnek ezzel, miközben a Fidesz kommunikációja határozottan a legbutábbakat szólítja meg a populizmusával.

Rambo 2013.08.07. 12:19:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ez hülyeség. A Fidesz sem Bayer miatt veszített kétszer. Ugyanígy nem Bartus miatt fognak győzni sem.

2013.08.07. 13:00:48

Ez aztán az elemzés! De el kell szomorítsak, mindenkit, hogy a valósághoz semmi köze! Csak pár gondolat. Átvizsgáltam alaposan az ábrát és felfedeztem a saját facebookos oldalamat a "Joggal a kommunista uszítók, a cigánybűnözés és a antigójizmus ellen". Örülök, hogy valahol jegyzik az oldalt, bár bevallom ez sohasem volt célom, ugyanis ezt kizárólag saját kedvtelésből csinálom. De el kell szomorítsak mindenkit, nekem konkrétan semmilyen párthoz, politikushoz vagy (politikai vagy civil) szervezethez, semmi, de semmi közöm. Nem tagadom, hogy szimpatizálok némelyikkel, de ebből következtetéseket levonni. Mondjuk a Viking Boltban még életemben nem jártam és a Nemzeti Taxival sem közlekedem, mivel a tömegközlekedést részesítem előnyben - pusztán mert ez olcsóbb. Az Együtt 2008 pedig azért van lájkolva, mint ahogy sok más oldal is, mert érdekes cikkeket és linkeket oszt meg, amiket van, hogy én is tovább postolok. Ami pedig a baloldalt illeti sok facebookos oldalt, civil szervezetet és közszereplőt hiányolok, akiket ha lehet nem sorolnék fel, de fejből tudnék vagy egy tucatot mondani, akikkel állandó vitában állok. És akit a legjobban hiányolok az A baloldal nagy "GERILLÁJA" Dopeman, aki ugyanazt próbálja megvalósítani a baloldalon mint a nemzeti oldalon Budaházy, csak sokkal szánalmasabb és silányabb kivitelben, ami inkább belőlem röhejt mint tiszteletet vált ki. De ettől függetlenül tetszett a kis ábra! :D :D :D :D :D

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.07. 13:49:11

"Egyet biztosat láthatunk a fenti hálózatból, a legnagyobb fesztiválok még nincsenek politikailag szétszakadva – tehát azért mulatni még tudunk együtt!"

jelentheti azt is, hogy a fiatalokat nem nagyon érdekli a politika.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.08.07. 14:06:02

@Ensiada Arkoveitie: ugyan, mindenki populista, a libajnai is , meg az orbán is. Szavazat és kész.

reality check 2013.08.08. 02:12:52

jó kis elemzés. szép munka
süti beállítások módosítása