Információ, sajtókapcsolat:

Blau Zsuzsanna
marketing kommunikációs vezető
zsuzsanna.blau@maven7.com
+36 30 210 4830

Friss topikok

Twitter

Kövess minket a Facebookon is!

Hálózatokhoz, hálózatkutatáshoz kapcsolódó információk, tanulmányok.

2012.10.29. 11:56 ntwrk.blog

A zene véleményvezérei

Címkék: zene internet hálózat last.fm véleményvezér hálózatkutatás

A Last.fm adatbázisát felhasználva ír kutatók megrajzolták a zenei trendek terjedésének térképét, városokra lebontva.

Az ötlet, hogy különböző divatok vagy eszmei irányzatok vírusként terjednek nem új. Számos kutatás dolgozik hálózatokkal, és a megközelítés egy hálózat-centrikus világszemlélethez vezetett. Ezekkel az eszközökkel egyre könnyebben modellezhetőek a mindennapjainkat meghatározó társadalmi, gazdasági és kulturális folyamatok. Blogunk olvasói már tudják, hogy a hálózatelemzés popkulturális talajon is megállja a helyét, legyen szó képregényekről vagy filmekről, a könnyed kikapcsolódások sorából pedig a zene sem hiányozhat.

A Last.fm alapból is közöl olyan statisztikákat, amelyek földrajzi alapon mutatják a toplistákat. Conrad Lee és Pádraig Cunningham ezeket a kimutatásokat vették alapul a kutatásukhoz, és arra voltak kíváncsiak, mik a vezető városok a zenehallgatási trendekben. Az adatforrás 200 város adatait tartalmazta, 2003-ig visszamenőleg, ami mintegy 60 millió adatot tartalmaz.

zene_2.jpg

A hálózatban az élek azt jelzik, hogy egyik város követi a másikat. A bal oldali képen az indie, a jobb oldalina hip-hop hálózatai láthatóak.

A divatvilág meghatározó városai Párizs, London és New York, de vajon a zenében is a világ előtt járnak? Az eredmények érdekes mintázatokra bukkantak. Zenei stílusok szerint más és más város a trendformáló. Ha indie-ről van szó, Észak-Amerika például Montrealt követi, míg a hip-hop fővárosa Atlanta. Európában Párizs az indie elöljárója, Oslo pedig az abszolút zenei véleményvezér.

A józan ész azt diktálná, hogy a nagyvárosok pusztán népességük miatt mindenki előtt járjanak, hiszen több emberből nagyobb valószínűséggel alakulnak új bandák, a tapasztalatok azonban mást mutatnak. Ez azért érdekes, mert több más tanulmány is arra jutott, hogy a nagyvárosok lélekszámukhoz képest aránytalanul nagy részt tesznek ki az innováció és produktivitás összességéből. A kérdés az, hogy ez miért nem igaz a zenére?

A modell másik ereje a preditktív erejében lehet, amit a kutatói a jövőben szeretnének tesztelni. Addig is érdemes követni az atlantai és osloi trendeket, hogy megtudjuk a holnap zenéit.

A teljes tanulmányt a Cornell Egyetem adatbázisán olvashatjátok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://network.blog.hu/api/trackback/id/tr734876430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása